SUSRET S AMBASADORIMA

Željana Zovko učestvovala na 28. Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Meksiko

Zastupnici su održali i niz sastanaka o trenutnom političkom, gospodarskom i društvenom stanju u Meksiku i EU-u

Sa održanog susreta. EPP

A. O.

6.11.2022

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Željana Zovko boravila je ove sedmice u Meksiko Sitiju (Mexico Cityju) i Kvintani Ru (Quintani Roo) na 28. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Meksiko (JPC). 

Tokom misije, članovi delegacije Evropskog parlamenta sastali su se s ambasadorima EU-a, civilnim društvom i meksičkim vlastima kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima EU-a i Meksika.


Prvi fizički sastanak

Ovo je bio prvi fizički sastanak JPC-a od početka pandemije, a delegacija je u Meksiku boravilo uoči finalizacije novog Sporazuma o partnerstvu između EU-a i Meksika. Delegati su prosudili trenutno stanje u pregovorima oko sporazuma te raspravljali o koracima koji su potrebni da se sporazum zaključi i podnese na ratifikaciju meksičkom Kongresu i Europskom parlamentu.

Zastupnici su održali i niz sastanaka o trenutnom političkom, gospodarskom i društvenom stanju u Meksiku i EU-u, saradnji u području migracija, spolnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama te saradnji u području sigurnosti i pravde. 

Multilateralna pitanja

Jednako tako, raspravljali su i o saradnji i dijalogu između EU-a i Meksika o multilateralnim pitanjima poput stajališta EU-a i Meksika o ratu u Ukrajini te provedbi Agende 2030. za održivi razvoj.

Delegacija je također obišla projekt koji radi na promicanju društvene integracije i pronalaska poslova za migrante i izbjeglice koji se nalaze u Meksiku, a koji je financiran iz proračuna EU-a. Podsjetimo, u saradnji s Uredom Visokog vijeća Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), EU podupire Meksiko u institucionalizaciji sustava usklađivanja poslova za osobe u pokretu putem finansijske uključenosti i pristupa socijalnim uslugama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.