KANDIDATKINJA HDZ-A

Zovko: Europski put je rješenje "hrvatskog pitanja" u Bosni i Hercegovini

Na ovim izborima se borimo za demokraciju, protiv autokracije i protiv svih ovih geopolitičkih negativnih utjecaja, kaže Zovko

Zovko: Na ovim izborima se borimo za demokratiju. Fena

FENA

3.6.2024

Zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a na izborima za Europski parlament Željana Zovko pozvala je sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsku putovnicu da izađu na europske izbore od 6. do 9. lipnja i podrže one politike koje će se u Europskom parlamentu boriti za daljnji napredak BiH na europskom putu.

U svjetlu političke nestabilnosti na bh. političkoj sceni Zovko je na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru pozvala sve dionike političkog života na razgovor i ispunjavanje ciljeva koje je Europska komisija postavila pred BiH.

- Jako je bitno u ovim turbulentnim vremenima da imamo daljnje proširenje Europske unije na prostor cijele jugoistočne Europe, da odagnamo utjecaj trećih zemalja čiji negativan utjecaj smo svjedočili u prošlosti, a svjedočimo i danas - kazala je Zovko.

Ona je precizirala kako se radi o utjecaju Rusije, Turske i Irana, koje, kako je rekla, pokušavaju na granicama Europe izazvati nestabilnost.

- Na ovim izborima se borimo za demokraciju, protiv autokracije i protiv svih ovih geopolitičkih negativnih utjecaja - poručila je.

Dodala je kako je strateški interes Republike Hrvatske ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju te je istaknula kako se HDZ protivi podizanju ograda ili slanju Hrvatske vojske na vanjske granice EU, na što pozivaju neke druge hrvatske političke opcije.

Govoreći o unutarnjim pitanjem BiH, Zovko je kazala kakao se zalaže za rješenja po uzoru na Belgiju.

- Belgija je decentralizirana i federalizirana 1993. godine. To nije bilo tako davno. Oni nisu imali pravo na korištenje flamanskog jezika u politici niti je postojao prijevod ustava na njemački jezik. Sada sve te skupine dijele vlast, imaju svoje predstavnike u Europskom parlamentu i Belgija je idealno mjesto za živjeti. Tko će ako ne Europa dati odgovor na belgijsku BiH, koja može biti ključ rješenja za čitavu jugoistočnu Europu. Takva rješenja tražimo za BiH. Europski put je rješenje "hrvatskog pitanja" u BiH koji tražimo modelirano na belgijskom modelu - zaključila je Zovko.

Hrvatska europarlamentarka podsjetila je da BiH ima na raspolaganju milijardu eura u okviru Plana rasta za zapadni Balkan, dodavši kako ta sredstva treba iskoristiti kako bi se zadržali mladi ljudi u zemlji.

- Ne vidim prepreku da se kroz dogovor pronađu rješenja za sva goruća pitanja i da se BiH oslobodi polusuverenog statusa koji sada uživa - zaključila je Zovko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.