EUROZASTUPNICA HDZ-A

Željana Zovko: Brisel osjeća grižnju savjest zbog BiH, mora preuzeti odgovornost

Napominje da je uslov svih uslova promjena Izbornog zakona

Zovko: Brisel mora preuzeti odgovornost. Printscreen / N1

H. J. I.

14.10.2022

Eurozastupnica HDZ-a Željana Zovko bila je gošća N1 Studija uživo i pričala o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. 

Zovko smatra da doza pesimizma kod građana oko ulaska BIH ima svoje mjesto zbog čitave situacije u BiH.

- Pesimizam vlada i u samoj Evropskoj uniji o samom proširenju. Ipak, jučer je preporukom BiH za kandidatski status s spiskom uslova koje treba ispuniti su novi moment - ističe.


 

Izmjena izbornog zakona

Napominje da je uslov svih uslova promjena Izbornog zakona – ona koja bi stabilizirala političku scenu koja je bila burna.

- Ranije se apsolutno nije posvetilo pozornosti ispunjavanju 14 ključnih uslova. Sada se političarima omogućilo da u jednoj relaksiranoj atmosferi dogovore oko izmjena Izbornog zakona. Te preporuke se mogu usvojiti brzo. U BiH je sve moguće i sve ostaje na dobroj volji političara i njihovoj opredijeljenosti da krenu putem Evropske unije - rekla je.

Još jednom je naglasila da izmjena Izbornog zakona stoji kao osnovna i ključna preporuka za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

- Najveći je prioritet da se treba napraviti je reforma izbornog zakona, što znači finaliziranje ustavne i izborne reforme. Proizvoljno se tumači ono što je napisano. Povjerenik za proširenje Varhelji je jasno naglasio da je promjena Izbornog zakona ključna - ističe.

"Kompromisi vode BiH naprijed"

Upitana zašto bi uglavnom isti političari koji su ponovno izabrani to napravili sada, ako nisu ranije, odgovara:

- Imamo druge sagovornike koji su pokazali više spremnosti na kompromis i dogovor. Ključno je za BiH da ne odudara od vanjske i sigurnosne politke EU. Bitno jest da u ovom slučaju kad se budu formirale koalicije, da uđu s dobrom vjerom da se ide na kompromis i da se ide na dogovor. Svi vrlo dobro znaju da kompromisi tu zemlju vode naprijed. Bilo kakvi pregovori s figom u džepu vode u staganciju i vode u krizu. BiH je u posljednje četiri godine bila u kontinuiranom stanju krize. Mi znamo da je još uvijek izbor hrvatskog člana predsjedništva nije zastupljen. Kad u Predsjedništvu imamo dva bošnjačka člana i jednog srpskog, politika se vodi na principima što većih tenzija, a ne smirenja.

Zovko ističe da Brisel osjeća jednu grižnju savjest.

- Brisel mora preuzeti odgovornost i povesti pregovore o promjeni Izbornog zakona. Oni su shvatili da je Dejtonski mirovni sporazum i evropski mirovni sporazum i Evropa ima odgovornost prije svega za sudbinu i budućnost BiH. Odgovornost jest i na Briselu da ih kontinuirano vodi i olakšava ima taj put. Sigurnost i odgovornost EU-a leži prvenstveno, odnosno strateška autonomija, ukoliko želimo ići u smjeru budućnosti leži na Evropi. Evropa mora preuzeti odgovornost za BIH. I ne samo davati obećanja nego stvarno ići do kraja u tom pronalaženju kompromisa i sporazuma da se svi osjećaju ugodno u BiH - kazala je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.