KANDIDATKINJA HDZ-A

Zovko: Evropski izbori su ključni za budućnost Hrvata u BiH

Osvrnula se i na činjenicu da kod desnih stranaka postoji veliki skepticizam prema proširenju

Željana Zovko. Denis Kapetanović / PIXSELL

FENA

6.6.2024

Uoči izbora za Evropski parlament, koji se u državama članicama Europske unije održavaju od 6. do 9. juna, zastupnica u Evropskom parlamentu i kandidatkinja na listi HDZ-a Željana Zovko istakla je važnost ovog političkog događaja za hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini koji će svoj glas moći dati u nedjelju, 9. juna.

Zovko je pozvala sve hrvatske državljane u BiH na učestvovanje u oblikovanju političke scene u Evropskom parlamentu, naglasivši da zastupnike direktno biraju građani. Napomenula je da se u Evropskom parlamentu zalaže za artikulaciju interesa, strahova i problema hrvatske zajednice u BiH te za osiguranje njihove sigurne budućnosti.

- Ja predstavljam hrvatske građane, ma gdje god oni bili, i artikuliram njihove strahove, prava, probleme i sve ono što će označiti njihovu sigurnu budućnost. Evropski izbori su itekako ključni jer će građani tada odlučiti koliko će ko mandata dobiti u Evropskom parlamentu i ko će diktirati kakve politike. Sve se to odražava na svakodnevni život, na mir i sigurnost, na kvalitetu življenja mladih ljudi, njihovog obrazovanja i budućnosti – naglasila je Zovko.

Napomenula je da su otvaranje pregovora i evropski napredak Bosne i Hercegovine ključni za ostanak mladih u ovoj zemlji, naglasivši da vjeruje kako će upravo Hrvati uvesti BiH u Evropsku uniju.

Ispravljanje nepravde

U trenutku kada se Evropa suočava s nizom izazova, uključujući ilegalne migracije, eskalaciju napetosti između Rusije i Ukrajine, ali i rat na Bliskom istoku, jačanje strateške suverenosti postaje ključno pitanje za evropske lidere.

U tom kontekstu, Zovko ističe važnost jačanja odbrambenih snaga Evropske unije, koordinacije unutar same Unije te proširenja kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost regije.

- Proširenje na zapadni Balkan, posebno na Bosnu i Hercegovinu, ključni je instrument sigurnosti. U ovom trenutku mi se zalažemo, kao Evropska pučka stranka, kao HDZ Republike Hrvatske, stranke koja se najsnažnije bori za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, za ispravljanje tih nepravdi koje su se desile u proteklom razdoblju i vraćanje Hrvata u Predsjedništvo BiH jer je to ključni element da bi Hrvati dobili svoj glas i u vanjskoj politici – smatra Zovko.

Kazala je kako uz nju Hrvati iz Bosne i Hercegovine svoje probleme mogu artikulirati u Evropskom parlamentu, dodavši da je upravo ona najveći advokat proširenja na zapadni Balkan, na Bosnu i Hercegovinu, zemlju iz koje i sama dolazi.

Jačanje i rast desnice

Govoreći o europskim izborima, Zovko smatra da će se dogoditi promjene u političkom pejzažu Evropskog parlamenta, s očekivanim gubitkom velikog broja mandata političke grupe Zelenih.

Dodaje kako stanovništvo širom Evrope sve više prepoznaje važnost odlučnih politika u suočavanju s izazovima poput migracija i industrijske stabilnosti, što bi moglo rezultirati jačanjem desnog centra i stranaka desnijih od njega.

Osvrnula se i na činjenicu da kod desnih stranaka postoji veliki skepticizam prema proširenju.

- Međutim, kao Evropska pučka stranka i HDZ, prvenstveno se zalažemo za proširenje i to će biti moja zadaća, da objasnim koliko je bitno nastaviti s proširenjem zbog sigurnosnog aspekta i zbog svega onoga što što će nove zemlje članice donijeti Evropskoj uniji. Prema tome, imat ćemo i drugačije politike. Nećemo više imati politike kao što je bila socijalistička ili politika zelenih, odnosno promoviranje politike "jedan čovjek jedan glas" – ističe Zovko.

Smatra da će veći naglasak biti stavljen na zaštitu kolektivnih prava i svega onoga za šta se ranije zalagala Evropska pučka stranka koja je tada trebala tražiti kompromise i savezništva s pojedincima u drugim strankama.

- Međutim, sada će se atmosfera promijeniti. Ja sam optimist u pogledu buduće koalicije, koalicije gdje smo mi i dalje prvi kao desni centar. Ostat ćemo najveća grupacija, imat ćemo i našu predsjednicu parlamenta i moći ćemo provoditi svoje politike. Znate da se u Evropskom parlamentu ništa ne može uraditi bez koalicija, ali više nećemo imati tako ekstremno ljevičarske koalicije kakve su bile u prošlosti i koje su često išle na našu štetu, jer u tim ključnim momentima trebalo se izuzetno boriti da neke politike ne bi bile pogubne za nas – zaključila je zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.