SUSRET S GRADONAČELNIKOM

Nastavak aktivnosti Grada Konjica na stvaranju uslova da bude energetski nezavisan grad

Ambasador Sadović u Konjicu radi dogovora s norveškim firmama o ulaganjima u solarnu i vjetroenergiju

Amasador Sadović sa Osmanom Ćatićem. Grad Konjic

Marketing

24.5.2024

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Bakir Sadović u posjeti Gradu Konjicu s ciljem priprema budućih projekata koji se odnose za zelenu energiju

Umrežavanje Gradske uprave Konjic sa firmama iz Norveške koje u Bosni i Hercegovini žele podržati lokalne zajednice koje teže energetskoj nezavisnosti kroz iskorištavanje solarne energije i energije vjetra, tema je razgovora koji su tokom posjete Gradu Konjicu vodili ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Bakir Sadović i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

-Norveška kompanija Greenstat je počela investirati u Bosnu i Hercegovinu prošle godine i završila je jednu solarnu elektranu u općini Grude. Drago mi da smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine, sa poslovnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Norveškoj, uspjeli ohrabriti kompaniju Greenstat da nastavi ulaganje u obnovljive izvore energije u našoj zemlji, sada u Konjicu. Očekujemo da će nakon potpisivanja memoranduma o saradnji Grada Konjica i ove kompanije, koja se bavi ulaganjem u obnovljive izvore energije na području zapadnog Balkana, doći do realizacije projekta krajem tekuće i početkom naredne godine. Bosna i Hercegovina je prva od zemalja zapadnog Balkana sa kojom je Greenstat počeo saradnju i mi smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine i ja kao ambasador ponosni da možemo pomoći da što više kompanija iz Norveške ulažu u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu važno je istaći podršku koju imamo od gradonačelnika Konjica, gospodina Ćatića da se projekat od obostranog interesa što prije realizira - kazao je ambasador Sadović.

-Grad Konjic nastoji da bude zeleni grad, iz tog razloga smo u saradnji sa našim energetskim uredom izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom, prezentovali je kako građanstvu tako i privrednicima. Studija je usvojena na Gradskom vijeću, prezentovana je na Energetskom forumu u Neumu i drago mi je da ta Studija osnov za daljnja ulaganja na području grada Konjica i da ćemo u narednom periodu ona htijenja koja imamo kao Gradska uprava, kao privrednici i kao građani, moći formirati i fond i ići dalje kada je u pitanju zelena energija. Ovo je primjer kako ljudi, koji su ambasadori naše domovine Bosne i Hercegovine širom svijeta odgovaraju svome zadatku - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se ambasadoru Sadoviću, što je uspostavio i omogućio kontakt Grada Konjica sa potencijalnim investitorima iz Norveške, koji žele da ulažu u Konjic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.