ZDRAVLJE NA TANJIRU

Ovo su razlozi zašto treba jesti ribu

Izvor je vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12

Lako se probavlja. Društvene mreže

Z. K.

19.6.2024

Mnogi stručnjaci preporučuju da se riba konzumira dva puta sedmično. Riba sadrži zdrave masnoće i najvažniji izvor omega-3 masnih kiselina.

Izvor minerala

Radi se o mastima koje imaju višestruko povoljno djelovanje na zdravlje, a najviše se spominju kao zaštitnici zdravlja srca te kao važna karika u razvoju mozga i vida. S obzirom da se na visokim temperaturama gube te vrijedne masti, za njihovo očuvanje predlaže se pripremati ribu kuhanjem na pari, u vodi ili je pirjati.

Riba je izvor vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12. Da bismo očuvali vitamine u ribi, kao i u slučaju omega-3 masnih kiselina preferiraju se "nježnije" metode pripreme.

Bogata je također određenim mineralima. Riba, kako morska tako i ona slatkovodna, smatra se izvorom vrijednih minerala poput poput željeza, cinka, selena te joda koji je neophodan za rad štitnjače. A ako sitnu ribu jedemo zajedno s kostima, tada je riba i jedan od najboljih izvora kalcija.

Riba se lako probavlja. Nakon ribljeg obroka neće se javiti osjećaj "težine" u želucu kao što se može javiti u slučaju mesa, iako se radi o namirnicama s visokim udjelom proteina.

Karakterističan okus

Naime, proteini iz ribe su lakše probavljivi od proteina iz mesa zbog toga jer riba ima kratka mišićna vlakna i nizak sadržaj vezivnog tkiva. Proteini u ribi su visoko vrijedni što znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline. A kada pričamo o aminokiselinama, možemo spomenuti i kako riba svoj karakterističan okus duguje visokom udjelu slobodnih aminokiselina poput glutaminske kiseline.

Ne deblja

Riba nema puno kalorija. Pozitivno je što je riba niskokalorična namirnica stoga se od ribe teško možemo udebljati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.