LJEKARI UPOZORAVAJU

Nezaobilazne u sendvičima: Ove dvije namirnice mogu biti opasne za krvne sudove

Imaju mnogo kalorija, nezdravih masnoća, šećera i soli

Kečap je pun šećera, obično u obliku kukuruznog sirupa. Instagram

E. Ag.

3.6.2024


Dva omiljena sosa, koja mnogi ljudi jedu svakog dana, koristeći ih kao priloge za sendviče, salate, roštilj i druga jela, mogu da naštete zdravlju. Majonezu i kečap većina ljudi konzumira svakodnevno, a ne razmišljaju o tome šta sve ove namirnice sadrže. I majoneza i kečap imaju mnogo kalorija, nezdravih masnoća, šećera i soli.

Normalno je uživati u omiljenoj hrani, ali ne treba pretjerivati s konzumiranjem namirnica koje mogu da naštete zdravlju, posebno najvažnijim organima, kao što su kardiovaskularni sistem i jetra. Dijetolog Liza Ričards i dr. Erik Netkin objasnili su zašto su majoneza i kečap štetni ako se često jedu i u velikim količinama.

Doktor upozorava da je tradicionalna majoneza na bazi jaja puna zasićenih masti koje stvaraju holesterol i zapušavaju krvne sudove, a štetna je i za jetru. Dok jetra radi na filtriranju viška masnoće i toksina iz majoneze, može postati opterećena. Iako je majoneza koja je napravljen od zdravih ulja, poput maslinovog, možda bolja opcija, ipak je najbolje jesti je u umjerenim količinama, savjetuje doktor za „She finds“.

- Kečap je pun šećera, obično u obliku kukuruznog sirupa s velikom količinom fruktoze - kaže nutricionista. Pretjerano i redovno konzumiranje može doprinijeti inzulinskoj rezistenciji i gojenju. To ima negativne posljedice na zdravlje srca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.