PUNI ZDRAVLJA

Sedam razloga zbog kojih morate jesti krastavce

Ovo povrće se sastoji od skoro 95 posto vode i ima malo kalorija, što ga čini još boljim izborom za jelo tokom ljetnih mjeseci

Printscreen

D. H.

2.6.2024

Krastavci su vrsta povrća koju mnogi vole da jedu tokom toplijih dana, posebno tokom ljeta kada ih mnogi jedu kao dodatak jelima ili uživaju u krastavcima kao osvježavajućoj užini.

Ovo povrće se sastoji od skoro 95 posto vode i ima malo kalorija, što ga čini još boljim izborom za jelo tokom ljetnih mjeseci.

Pored toga što je ukusan i osvježavajući, redovna konzumacija krastavca povezuje se sa raznim zdravstvenim prednostima, kao što su gubitak težine, bolji krvni pritisak i slično.

Evo sedam zdravstvenih koristi povezanih sa redovnim jedenjem ovog popularnog povrća.

Oni poboljšavaju zdravlje kože

Krastavci sadrže dosta vode i antiinflamatorna svojstva koja mogu pozitivno uticati na zdravlje i izgled kože. Ako se često konzumiraju, vremenom mogu ublažiti iritaciju, smanjiti otok i dati koži osvježen izgled. Osim za jelo, popularno je koristiti ih u njezi kože, posebno stavljati na oči kako bi smanjili otok i smanjili podočnjake.

Sadrže hranljive materije

Krastavci nemaju mnogo kalorija, ali sadrže dobar izvor hranljivih materija. Na primjer, krastavci sadrže vitamine C i K, kalijum, magnezijum i mangan - sve hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje. Konzumiranje krastavaca u različitim kombinacijama pomaže da se u organizam unesu neophodne hranljive materije, a s obzirom na mali broj kalorija, ne treba da se plašite količine koju želite da unesete.

Potrošnja pomaže u održavanju hidratacije

Prema Health Shots-u, krastavci se sastoje od 95 posto vode, što ih čini odličnim povrćem koje će vam pomoći da ostanete hidrirani. Konzumiranje krastavaca pomaže u održavanju dovoljne količine tečnosti u tijelu, posebno tokom toplih dana ili nakon intenzivne fizičke aktivnosti, poput treninga.

Oni pomažu u gubitku težine

Zbog visokog sadržaja vode i niskog sadržaja kalorija, krastavci su idealna hrana za sve koji žele da smršaju. Ovo povrće će vam pomoći da se osjećate sito i spriječiće prejedanje, čime ćete smanjiti ukupan unos kalorija. Krastavci su veoma popularni u salatama, na primjer miješani ili sjeckani, a tu je i salata od krastavca sa kajmakom, koja je posebno popularna tokom ljeta, prenosi B92.

Sadrže antioksidativna svojstva

Krastavci su bogati antioksidansima, uključujući flavonoide i tanine, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upale u tijelu. Ovi antioksidansi mogu smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti, prenosi Health Shots.

Oni poboljšavaju varenje

Jedno od povrća koje pozitivno utiče na zdravlje probave su krastavci, a razlog je sadržaj vlakana koji se nalazi u njima. Sadržaj vlakana u krastavcima utiče na pravilno i dobro funkcionisanje sistema za varenje. Jedenje krastavaca pomaže u regulisanju pražnjenja crijeva, sprečava zatvor i utiče na opšte zdravlje crijeva.

Oni pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi

Pored svega navedenog, krastavci mogu pomoći i u kontroli nivoa šećera u krvi. Prema Health Shots, jedenje krastavaca može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i spriječiti komplikacije povezane sa dijabetesom. Krastavci imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnom hranom za dijabetičare.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.