ZDRAVLJE U KUĆI

Top pet jesenjih namirnica: Podižu imunitet, čuvaju zdravlje od glave do pete

( Ilustracija)

Avaz.ba

4.10.2017

Jesen nam je stigla, a sa njom i namirnice koje smo čekali cijele godine!

Ako želite da uživate u jesenjim plodovima, a istovremeno se zdravo hranite, sljedećih pet namirnica trebalo bi da budu vaš prvi izbor!

Bundava

Ovo narandžasto povrće bogato je vlaknima koja su jako važna da bi vaš probavni sistem ostao zdrav. Bundave su također krcate beta-karotenom, koji vaše tijelo pretvara u vitamin A, a koji se zatim brine za vaš vid i imunitet. Ne zaboravite ni na sjemenke koje su bogate fitosterolom - on prirodno snižava nivo lošeg holesterola u vašem organizmu. Sjemenke bundave također pomažu u izlučivanju serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo dobro.


Prokelj

Ako su vas roditelji ikada tjerali da jedete ove male zelene kuglice, radili su to s dobrom namjerom. Prokelj je vrlo dobar izvor gvožđa, koje je potrebno za prenos kiseonika kroz vaše tijelo. Takođe, sadrži i dobru količinu folata, vlakana i vitamina C i K.

Cvekla

Svoju prepoznatljivu boju cvekla dobiva od betalaina, koji joj daje i protivupalna svojstva i djeluje kao antioksidans. Cvekla je bogata i folatima, vitaminom C i magnezijumom, a zbog procenta vode od čak 90%, takođe je odlična namirnica za mršavljenje.

Šipak

Ovi maleni crveni dragulji bogati su antioksidansima, koji smanjuju upalne procese probavnog sistema i sprečavaju razna oboljenja. Šipak je također bogat vlaknima, a dobar je izvor i vitamina B, C i K.

 

Kruške

Kruške su bogate topljivim vlaknima koja smanjuju nivo lošeg kolesterola. Takođe, sadrže dovoljne količine vitamina C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa, i bakra, koji ubrzava rad centralnog nervnog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.