POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Odgođeno glasanje za rezoluciju o Srebrenici u UN-u

Kako je pojasnio Puljić, razlozi za odgodu "su potpuno racionalni" te da su odgodu tražile "prijateljske zemlje BiH koje su sponzori rezolucije"

S jedne od sjednica Generalne skupštine UN-a. Platforma X

N. Aj.

25.4.2024

Generalna skupština UN-a je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji, ali je glasanje odgođeno.

- U ovom trenutku znamo da sjednica neće biti 2. maja radi toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju ukoliko zemlje članice UN-a imaju još neke prijedloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja ovisno o rasporedu sjednica, što ćemo znati u utorak - rekao je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija za portal "Avaza".

Podsjetimo, ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera. Prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa je pomjereno za 2. maj.

- I misija BiH u UN-u je učestvovala u ovoj odluci kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumijevanje teksta rezolucije, da su kao grupa prijatelja i sponzora rezolucije otvoreni za dalje konsultacije - dodao je Lagumdžija.

22 su sponozora nacrta rezolucije o Srebrenici do sada, a to su:

Albanija, BiH, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lištenštajn, Litvanija, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija, SAD, Vanuatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.