ZDRAVLJE U KUĆI

Evo koliko je suho voće zaista zdravo

Avaz.ba

19.9.2017

Suho voće, bez obzira na njegovu smanjenu veličinu, može da predstavlja pravu energetsku bombu.

Razlog za to je veliki procenat vlakana i hranljivih materija koji ostaje kada se voću oduzme voda.

Najbolji primjer za to je suha kajsija gdhe u pola šolje ovog suhog voća ima 4,7 grama vlakana, dok u istoj količini svježe ima samo 1,6 grama. Suho voće je dobar izvor antioksidanata i vitamina B.

Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju suho voće imaju zdravije navike u ishrani i manju tjelesnu masu. 

Svakako treba imati na umu da je procenat šećera kod suhog voća veći nego kod svhežeg. Zbog toga neki ljudi moraju da budu oprezni kada konzumiraju suho voće. Na primher, šolja svhežeg grožđa ima 23 grama šećera i 104 kalorije, dok ista količina suhog grožđa ima 116 grama šećera i pet puta više kalorija.

Kada je konzumiranje suhog voća u pitanju, preporučuje se 15 grama ovakvog voća po obroku. Suho voće može da bude jako zdrava užina, posebno ako je kombinovano sa orašastim voćem. Ako želite da smršate, vodite računa da ograničite unos suhog voća kako ne biste usporili proces sagorijevanja masti.

Izbjegavajte suho voće kojem je u procesu sušenja dodat šećer, što je slučaj sa ananasom i drugim kandiranim voćem. 

Ako ste osjetljivi na neke konzervasne ili imate astmu, birajte organske proizvode koji ih ne sadrže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.