TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan pozvao države da prestanu isporučivati ​​oružje Izraelu

Zemlje koje Izraelu pružaju podršku municijom i oružjem za njegove masakre moraju prestati biti saučesnik u ovom zločinu - rekao je Erdoan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

6.6.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je u četvrtak države koje nastavljaju isporučivati ​​oružje Izraelu da prekinu svoje "saučesništvo u njegovim zločinima" u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

- Zemlje koje Izraelu pružaju podršku municijom i oružjem za njegove masakre moraju prestati biti saučesnik u ovom zločinu - rekao je Erdoan tokom zajedničke konferencije za novinare u glavnom gradu Ankari sa uzbekistanskim kolegom Shavkatom Mirziyoyevom.

Kritikujući međunarodnu zajednicu za koju kaže da nije učinila dovoljno da okonča "masakr" u Gazi, Erdogan je također pozvao "sve savjesne i odgovorne strane da preduzmu korake i napore za hitnu uspostavu prekida vatre".

Predsjednik Uzbekistana Mirziyoyev također je kazao da je za postizanje stabilnog i trajanog mira u Pojasu Gaze neophodno uspostaviti nezavisnu i slobodnu državu Palestinu.

​​​​​​Izrael nastavlja svoju brutalnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, unatoč rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se zahtijeva hitni prekid vatre.

Oko 36.600 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većina žena i djece, a više od 83.000 drugih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čije su najnovije presude naložile Tel Avivu da odmah prekine svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milionn Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.