GRUPA F

Nakon što su na prošlom Euru zakazali, pregrupisali su se i dolaze bolji nego ikad: Turska ponovo favorit iz prikrajka

Sve osim izlaska iz grupe bi bio neuspjeh, kao što je to bio slučaj prije tri godine

Reprezentacija Turske. AP

18.6.2024

Fudbalska reprezentacija Turske zaslužila je novu priliku za postizanje rezultata na Evropskom prvenstvu, nakon što su prije tri godine razočarali, iako su ih tada mnogi vidjeli za jednu od reprezentacija koja je mogla biti favorit iz prikrajka.

Vinćenco Montela (Vincenzo Montell), nekadašnji as Fiorentine i Rome, posložio je ovu reprezentaciju i donio im stabilnost koja im je u prošlosti nedostajali, iako su imali atomski napad.

Snažan nastup

Turci su u kvalifikacijama za Euro završili kao prvoplasirani ispred Hrvatske i Velsa, što je mnoge iznenadilo. Oni su u grupi osvojili 17 bodova, jedan više od Hrvatske, a za to je bio ključan poraz Hrvata na gostovanju kod Velsa (2:1).

Da su kojim slučajem imali isti broj bodova, zbog gol razlike u međusobnim duelima, „Vatreni“ bi išli kao prvoplasirani. Sreća je odigrala ulogu, ali je Turska to apsolutno zaslužila upisavši svega jedan poraz u nekim veoma teškim utakmicama.

Popravljanje utiska

Kao što smo već spomenuli, prošli Euro je za Turke bio za zaborav. Svi su od njih očekivali velike stvari, ali su učešće završili u grupi bez ijednog osvojenog boda i s tri poraza, uz gol razliku 1:8.

Čalhanolu: Talisman reprezentcije. AP

Ono čemu se oni nadaju je uspjeh iz 2008. godine kada su došli do polufinala. Te godine ih je Njemačka izbacila (3:2) kasnim golom Filipa Lama (Phillip Lahm) u 90. minuti.

Od te godine nisu uspjeli ponoviti dobre igre, ali s novim fudbalskim identitetom mogu napraviti čuda.

Velika očekivanja

U grupi gdje je Gruzija potpuni autsajder, a Portugal apsolutni favorit, Turska i Češka će se boriti za to drugo mjesto i siguran prolazak u nokaut-fazu.

Predvođeni Hakanom Čalhanoluom (Calhanoglu), koji se pokazao kao pravi talisman za ovu selekciju, očekuju se veliki rezultati. Izlazak iz grupe bi bio to, a daljnji uspjeh bi zavisio od toga s kojom će selekcijom igrati u narednoj fazi. 

Montela: Donio stabilnost. AP

Ne bi bilo izneđujuće da naprave dobar rezultat, iako će im nedostajati igrači poput Sojundžua (Soyuncu) ili Unala, dvije vrlo važne karike u njihovom sistemu fudbala pod Montelom.

Raspored utakmica

Turska put na Euru započinje protiv Gruzije (18. juni, Signal Iduna Park), četiri dana kasnije igraju protiv Portugala (22. juni, Signal Iduna Park), a grupu završavaju protiv Češke (26. juni, Volksparkstadion).

Kompletan sastav

Golmani: Mert Gunok (Bešiktaš), Ugurdžan Čakir (Ugurcan, Trabzonspor), Altaj Bajindir (Altay Bayindri, Mančester junajted);

Odbrana: Zeki Čelik (Celik, Roma), Merih Demiral (Al Ahli), Samet Akajdin (Akaydin, Panatinaikos), Čen Ozkačar (Cenk Ozkacar, Valensija), Abdulkerim Baradkči (Bardakci, Galatasaraj), Mert Muldur (Fenerbahče), Ferdi Kadiolu (Kadioglu, Fenerbahče);

Vezni red: Okaj Jokušlu (Okay Yokuslu, VBA), Orhan Kokdžu (Kokcu, Benfika), Ismail Juksek (Fenerbahče), Hakan Čalhanolu (Calhanoglu, Inter), Abdulkadir Omur (Hal siti), Kan Ajhan (Ayhan, Galatasaraj), Salih Ozčan (Borusija Dortmund), Arda Guler (Real Madrid);

Napad: Kerem Akturolu (Akturoglu, Galatasaraj), Čenk Tosun (Cenk, Bešiktaš), Jusuf Jaziči (Yusuf Yazici, Lil), Irfan Kahveči (Kahveci, Fenerbahče), Kenan Jildiz (Yildiz, Juventus), Bariš Jilmaz (Baris, Galatasaraj), Junus Akgun (Yunus, Lester)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.