DOM NARODA PSBIH

Odbijena inicijativa da se neusklađeni prijedlozi ne mogu naći na dnevnom redu bez mišljenja Komisije

Mislimo da u ovom trenutku u BiH svi znaju da najveći problem nije u Poslovniku o radu Doma naroda, rekao je Špirić

Dom naroda PSBiH. Fena

S. S.

3.6.2024

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili su inicijativu Kemala Ademovića (NiP) da se prijedlog bez mišljenja Ustavnopravne komisije ne može se naći na dnevnom redu sjednice ovog tijela.

Ovaj prijedlog su odbili svi članovi Kluba Srba i četiri člana Kluba Hrvata.

Tokom rasprave zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) rekao je da ovaj prijedlog predstavlja "smokvin list" kojim Klub Bošnjaka želi da prikrije štetu koju je uzrokovao blokadom Doma naroda, prenosi Srna.

Govoreći o Poslovniku ovog doma, Špirić je podsjetio da je on po hitnoj proceduri donesen 2016. godine, dodajući da svako treba da procijeni da li se njegove izmjene mogu donositi po istoj proceduri.

Nije problem u Poslovniku

Prema njegovim riječima, članovi Kolegijuma Doma naroda imali su ponudu da Kolegijum bude predlagač sjednice, ali su članovi ovog tijela imali iste dileme koje imaju i delegati Doma.

- Mislimo da u ovom trenutku u BiH svi znaju da najveći problem nije u Poslovniku o radu Doma naroda - istakao je Špirić.

Predlagač izmjena Poslovnika, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović (NiP) rekao je da će se ovim izmjenama izbjeći situacija da se neustavni zakoni mogu stavljati u proceduru, dodajući da je izmjenama Poslovnika predviđeno da se prije izjašnjavanja o dnevnom redu, prijedlog zakona, osim zakonodavno-pravnom sektoru, dostavi i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović (HDZ) rekao je da će Klub Hrvata glasati protiv prijedloga izmjena Poslovnika, navodeći da ne vidi na koji način će se ovim izmjenama promijeniti način komunikacije i zakazivanje sjednica.

- Usred mandata ne vidim smisla mijenjati Poslovnik, jer ako mijenjamo onda trebamo mijenjati stotinu stvari - naveo je Čović i dodao da je Dom naroda već dva i po mjeseca u blokadi o kojoj se šuti.

Delegat Šefik Džaferović (SDA) rekao je da će Klub Bošnjaka podržati izmjene Poslovnika kojima se, kako je naveo, rješava situacija u koju je Dom naroda doveden predlaganjem "očigledno neustavnog" zakona o Ustavnom sudu BiH na prethodnoj sjednici ovog doma.

Spriječiti udar na BiH

- Naš odlazak sa prethodne sjednice nije blokada, nego pokušaj da se spriječi udar na BiH, jer delegati nemaju pravo da sve moguće teme koje se rode u njihovoj glavi stavljaju na dnevni red - naveo je Džaferović.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić (Za nove generacije) rekao je da je saglasan sa Neškovićem i Bursać da se izmjene Poslovnika ne mogu donijeti po hitnom postupku.

- Neupitno je da li svako od nas ima pravo da nešto predloži ili ne predloži - istakao je Miletić u odgovoru na Džaferovićevu konstataciju da delegati nemaju pravo da predlažu sve svoje ideje na dnevni red.

Miletić je upitao šta je svrha izmjene Poslovnika o radu, navodeći da i ako budu usvojene danas, to neće promijeniti činjenicu da je Dom naroda u blokadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.