REAKCIJE NA SJEDNICU

Nešković: Odblokirat će Dom naroda BiH samo da blokiraju srpske prijedloge

Takva ucjenjivačka politika mora da naiđe na odlučno "ne" svih 5 srpskih delegata u Domu naroda BiH

Želimir Nešković. SDS

S. S.

3.6.2024

Bošnjački delegati su odlučili da odblokiraju Dom naroda BiH da bi Srbima blokirali da predlažu zakone po hitnom postupku. Ali nećemo odustati od Zakona o Ustavnom sudu BiH koji već više od 10 mjeseci pokušavamo uvrstiti u dnevni red.

Ovako je Želimir Nešković, potpredsjednik SDS-a i delegat u Domu naroda PSBiH prokometarisao hitnu sjednicu Doma naroda BiH sa inicijativom za izmjenama Poslovnika o radu da bi zakoni koji idu u hitnoj proceduri bili prije kolegija slati Ustavno-pravnoj komisiji.

- Bošnjački delegati pokušavaju izmjenama Poslovnika o radu da uskrate srpskim delegatima pravo da predlažu zakone. Takva ucjenjivačka politika, „zakazivat ćemo sjednice ali prijedloge iz RS ćemo skidati na Ustavno-pravnoj komisiji“, mora da naiđe na odlučno "ne" svih 5 srpskih delegata u Domu naroda BiH - poručio je Nešković kazavši da od početka mandata sve što Ademović, Džaferović i društvo nude u Domu naroda su blokade i prijetnje kojim je više puta bio podvrgnut.

- Ne smijemo dozvoliti izmjenu Poslovnika o radu da zakoni po hitnoj proceduri idu na Ustavno-pravnu komisiju. To bi bio pucanj u nogu srpskih političkih interesa. Nadam se da su kolege u Domu naroda iz SNSD-a toga svjesni - zaključio je Nešković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.