TURSKI PARLAMENT

Parlament Turske osudio ofanzivu Izraela na Rafah

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi

Parlament Turske. Anadolija

Anadolija

29.5.2024

Turski parlament usvojio je u srijedu deklaraciju kojom se osuđuje nedavna ofanziva Izraela na grad Rafah na jugu Gaze, javlja Anadolija.

U usvojenoj deklaraciji, parlament je pozvao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da se hitno sastane i donese odluku o okončanju izraelskih napada.

U izraelskom vazdušnom napadu na šatorski kamp za raseljene Palestince u Kancelarija za medije Vlade u Gazi saopćila je da je u izraelskom napadu na kamp za raseljene u Rafahu u blizini logističke baze UNRWA u Tal al-Sultanu ubijeno najmanje 45, a ranjeno 250 osoba, uglavnom djece i žena.

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.