TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava

U govoru u turskom parlamentu on je rekao da je Izrael prijetnja ne samo Palestini ili Gazi, već i globalnom miru i čovječanstvu u cjelini

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

29.5.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u srijedu rekao da nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava, govoreći o napadima te zemlje na Pojas Gaze koji se nastavljaju više od sedam mjeseci uprkos presudama i rezolucijama protiv Izraela, javlja Anadolija.

U govoru u turskom parlamentu

U govoru u turskom parlamentu on je rekao da je Izrael prijetnja ne samo Palestini ili Gazi, već i globalnom miru i čovječanstvu u cjelini.

Osudio je napad Izraela na izbjeglički kamp u Rafahu, u južnoj Gazi, u kojem je u nedjelju ubijeno najmanje 45 ljudi i koji je izazvao požar koji se brzo proširio.

- Zar nemate ni trunke savjesti? Nijedna religija na svijetu ne može opravdati ovaj masakr - rekao je on.

Erdoan je kritikovao nesposobnost međunarodnog sistema, uključujući tijela poput Ujedinjenih nacija (UN) da zaustave zločine u Gazi, gdje je ubijeno više od 36.100 Palestinaca, koji su doveli do razaranja, raseljavanja i gladi.

- Za šta ste dobri, UN, ako ne možete zaustaviti prenos genocida uživo u 21. vijeku - upitao je Erdoan.

Istakao je da UN nisu bile u stanju da zaštite čak ni svoje osoblje ili humanitarne radnike, a kamoli da zaustave genocid.

Osuđujući Zapad zbog njegovog saučesništva u izraelskom ratu u Gazi, turski lider je rekao:

 Svijet u prenosu uživo posmatra varvarstvo

- Svijet u prenosu uživo posmatra varvarstvo jednog bolesnika, manijaka, psihopate, zvanog Netanyahu, vampira koji se hrani krvlju - rekao je Erdoan.

On je naglasio: "Američke ruke su takođe umrljane krvlju, šefovi evropskih država i vlada, postali ste saučesnici u izraelskom varvarstvu zbog vašeg ćutanja."

Predsjednik Turske je rekao da demokratija, ljudska prava, sloboda govora i štampe, prava žena i djece takođe umiru, kao što umire čovječanstvo u Gazi.

Naglasio je da izraelski "genocid, zvjerstvo i varvarstvo" moraju biti zaustavljeni "ujedinjenim savezom humanosti", prije nego što se "izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova mreža ubica otrgnu kontroli".

Cionizam 

- Cionizam se razotkriva u cijelom svijetu - rekao je on.

Erdoan je rekao da Izrael pokušava da izvrši pritisak na sudije i Međunarodni sud pravde navodeći da se "mora spriječiti da uništi i posljednji trag vjere u pravdu".

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji mu je u posljednjoj presudi naložio da odmah obustavi svoju operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je taj grad napadnut 6. maja.

- Kada će Organizacija islamske saradnje provesti efikasnu, preventivnu politiku kako bi zaustavila izraelski genocid? - upitao je i dodao: "Kada će globalna islamska zajednica zaštititi prava, živote i dostojanstvo palestinske braće i sestara?"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.