POJAS GAZE

Čelnik UN-a za pomoć Grifits: Izraelska nekažnjivost se ne može nastaviti

Grifits je pozvao na hitnu akciju kako bi se zaštitili civili i osigurala njihova sigurnost u Pojasu Gaze

Martin Grifits. Anadolija

Anadolija

27.5.2024

Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits (Griffiths) osudio je izraelski zračni napad na kamp raseljenih ljudi u Rafah na jugu Pojasa Gaze, rekavši da se takva nekažnjivost ne može nastaviti, javlja Anadolija.

- Još jedno mračno ažuriranje iz Gaze. Izraelski zračni napad na Rafah sinoć je ubio desetine ljudi, od kojih su mnoge žene i djeca izgorjeli živi - napisao je Grifits na društvenoj mreži X.

Upozorio je na poteškoće i opstrukcije koji i dalje postoje u isporuci pomoći Gazi.

- Još uvijek nismo u mogućnosti da preuzmemo robu od Kerema Shaloma u potrebnom obimu zbog prepreka i aktivnih borbi - naveo je Grifits.

Grifits je pozvao na hitnu akciju kako bi se zaštitili civili i osigurala njihova sigurnost u Pojasu Gaze.

- Takva nekažnjivost se ne može nastaviti. Zaštitite civile. Dozvolite im da nađu sigurnost. Dozvolite im da dobiju pomoć - poručio je on.

Najmanje 45 osoba, uglavnom žena i djece, ubijeno je, a blizu 250 je ranjeno u nedjeljnom izraelskom napadu na kamp za raseljena lica u Rafahu.

Napad se u nedjelju dogodio u blizini logističke baze UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu.

Napad je izazvao oštre osude iz cijelog svijeta usred sve glasnijih optužbi za Izrael da prkosi pozivima da zaustavi smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.