DA LI JE PREVOZIO ORUŽJE

Prvi voz uočen na željezničkoj pruzi Sjeverna Koreja-Rusija u nekoliko godina

Najistočniji vagon je svijetloplav, drugi je tamnije plavi, a stražnji vagon je crvenkasto-braon boje

Voz putovao za Rusiju. ILUSTRACIJA

A. O.

5.11.2022

Voz je prešao iz Sjeverne Koreje u Rusiju u petak poslijepodne, prema komercijalnim satelitskim snimcima. Ovo je prvi promet na ovoj ruti uočen u nekoliko godina. Nemoguće je utvrditi svrhu voza iz snimaka, ali prijelaz dolazi usred izvještaja o prodaji oružja iz Sjeverne Koreje Rusiji i općih očekivanja nastavka trgovine između dvije zemlje.

Most prijateljstva Tumangang (Most prijateljstva između Koreje i Rusije) je jedina kopnena veza između dvije zemlje, a prije pandemije COVID-19 služio je ograničenom količinom željezničkog saobraćaja između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje ( DNRK). Sjeverna Koreja zatvorila je vezu u februaru 2020. godine pošto je zatvorila svoje granice zbog pandemije, piše 38north.org.

U drugoj polovini 2021. godine, područje za rukovanje teretom unutar Sjeverne Koreje je obnovljeno i prošireno, iako do danas nije bilo vidljivo upotrijebljeno. Ovaj dio željezničkog kolodvora sastoji se od novog seta platformi i skladišnih zgrada, odvojeno od ostatka željezničkog kolodvora osiguran nizom osmatračnica.

U petak ujutro u 10:24 po lokalnom vremenu (0124 UTC), na jednom od kolosijeka uz područje za obradu tereta bila je vidljiva garnitura zatvorenih vagona od tri vagona. Najistočniji vagon je svijetloplav, drugi je tamnije plavi, a stražnji vagon je crvenkasto-braon boje.

Do 13:10 po lokalnom vremenu (0410 UTC), ono što se čini kao isti skup vagona od tri vagona primijećeno je iza lokomotive unutar Rusije, oko 200 metara od kraja željezničkog mosta. Voz se nalazi u blizini graničnog prelaza Kuća prijateljstva između Koreje i Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.