ZAJEDNIČKE VJEŽBE

Sjeverna Koreja: Odnos Južna Koreje, SAD-a i Japana se razvio u azijsku verziju NATO-a

Pjongjang neće ignorirati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD-om

Zajedničke vježbe. AP

Z. K.

prije 2 dana

Sjeverna Koreja kritizirala je zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država održanu ovog mjeseca, rekavši da takve vježbe pokazuju da se odnos tri zemlje razvio u "azijsku verziju NATO-a", objavili su državni mediji.

Trosatni samit

U četvrtak su tri zemlje započele velike zajedničke vojne vježbe koje uključuju mornaričke razarače, borbene zrakoplove i američki nosač zrakoplova Theodore Roosevelt na nuklearni pogon, s ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i zračnih napada.

Vježba je osmišljena na trostranom samitu u Camp Davidu prošle godine kako bi se ojačala vojna saradnja usred napetosti na Korejskom poluotoku koje proizlaze iz testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Pjongjang neće ignorirati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD-om i njegovim saveznicima i zaštitit će regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom, navodi se u saopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi novinska agencija KCNA.

Ministarstvo je također reklo da Washington nastavlja svoje napore da poveže Južnu Koreju i Japan s NATO-om, dodajući da su pokušaji Južne Koreje da isporuči oružje Ukrajini jedan od primjera tih napora.

Potpisan pakt

Južna Koreja rekla je da će razmotriti mogućnost izravne opskrbe Ukrajine oružjem, u znak protesta protiv nedavnog pakta o međusobnoj odbrani koji su potpisali sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Južna Koreja i Sjedinjene Države optužile su Sjever za isporuku oružja Rusiji koje se koristi u ratu u Ukrajini. I Rusija i Sjeverna Koreja poriču bilo kakve takve pošiljke.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.