"AVAZ" NA LICU MJESTA

Foto / Održan svečani bajramski prijem kod reisa Kavazovića, prisustvovao veliki broj zvanica

Prijemu su prisustvovali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora

S prijema u Rijasetu Islamske zajednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+43
Nerma Ajnadžić

16.6.2024

Svečani bajramski prijem čiji je domaćin bio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, održan je u Rijasetu Islamske zajednice u BiH.

Prijem je organizovan povodom Kurban-bajrama, koji traje četiri dana, a danas je prvi dan.

Prijemu su prisustvovali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života u BiH.

Na prijem, koji je održan u Sarajevu, prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), Bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, šef misije OSCE-a Brajan Ageler (Brian Ageller), potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, federalni ministri Adnan Delić i Ramo Isak, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, načelnik općine Stari Grad Irfan Čengić, ambasador Italije u BiH Marko di Ruca (Marco di Ruzza), ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, ambasador Palestine Rezek Namora (Rezeq Namoora), kao i ambasadori brojnih drugih zemalja.

Prisutnim se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

- Drage braćo i sestre, dragi prisutni, selamim vas i pozdravljam. Prije svega iz vjerskih zajednica ovdje prisutne, predstavnike vlasti na svim nivoima, ljude iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine, gospodu ambasadore iz nama prijateljskih zemalja, univerzitetske profesore i sve prijatelje Islamske zajednice u BiH. Dobro nam došli - kazao je Husein ef. Kavazović, pa nastavio:

- Vjerski blagdani su uvijek dobra prilika da se ostvari prijateljski susret jedne vjere, ali jednako tako i pripadnika različitih vjera u našem društvu. Ta dimenzija podaruje dodatnu kvalitetu našim blagdanima i čini ih dražesnijim, toplijim i radosnijim. Od muslimana se to posebno odnosi na Kurban-bajram. Kurban znači žrtvovanje s ciljem približavanja Bogu, a svaka žrtva na tom putu čovjeka približava njegovoj izvornoj naravi i njegovom ishodištu. U islamskoj tradiciji, ovaj praznik je povezan s obredom hadža i izgradnjom Kabe, monoteističkog hrama na zemlji. Oboje se, pak, vezuju za Ibrahima a.s., odnosno Abrahama ili Avrama, praoca poslanika monoteizma, koji je onomad u prošlosti pokazao odlučnost da žrtvuje ono što mu je najdraže, a što je zajednička tradicija sve tri monoteističke vjere. Zato je ovaj blagdan po naravi inkluzivan, povezuje jevreje, kršćane i muslimane s njihovim komšijama i prijateljima iz reda drugih vjerskih tradicija. To na našem području ima dugu i bogatu tradiciju, koja će, nadam se, biti njegovana i trajati dovijeka. Podjela kurbana rodbini, komšijama i prijateljima muslimanima i nemuslimanima najvjerodostojnije odražava duh ovog blagdana. No, to nije jedini izraz ovog duha. Muslimani su, stoga, a posredno i svi vjernici drugih monoteističkih tradicija da budu ozarenih lica i otvorenih srca, ali ispružene druge prema drugome, da se srdačno, s radošću susreću s drugima i s njima razmjenjuju emocije ljubavi i topline. Zato su nam potrebni vjerski blagdani i zato je njihova vrijednost nezamjenjiva. Danas je to nasušna potreba u svijetu, a kod nas ponajviše jer nas povezuje i zajedničko tlo i prostor življenja. Upućeni smo jedni na druge i potrebni smo jedni drugima, te bismo im trebali biti radost i utjeha, a ne žalost i prijetnja. Pa sretni nam bili i uvijek s radošću nam otvarali vrata. Ovdje ste uvijek svi dobro došli. Bajram šerif mubarek olsun. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.