"NIKAKO DA PREŽALE"

Helezova lekcija Zahiragiću: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad

Za vrijeme Novalića, radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram

Helez Zahiragića nazvao perjanicom SDA u KS. Avaz

N. Aj.

prije 5 dana

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez na društvenim mrežama je poručio kako određeni visokopozicionirani funkcioneri u SDA, "a među njima perjanica ove stranke u Kantonu Sarajevo zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić", nikako da prežale gubitak vlasti.

- U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću. Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH - naveo je Helez.

Dodao je da je za vrijeme Novalića, namjenska industrija bila na izdisaju. 

- Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata. Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo su bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo 14 plata, a radnicima u Zraku i više. Radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram. Danas, pred Kurban-bajram u Binasu je podijeljeno 2.500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju.

U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA - istakao je Helez.

Poručio je da postoji nešto što nikada neće oprostiti.

- A siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS. Od preuzimanja mandata ministra odbrane BiH i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministra BiH fokus moga rada je bila namjenska industrija. Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože - naveo je Helez.

Potom je uputio poruku Zahiragiću.

- Dragi Harise, ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš, kad im je bilo bolje, za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad.

PS: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad - zaključio je Helez u objavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.