TVRDI "THE GUARDIAN"

Više od hiljadu hadžija umrlo zbog vrućine, Saudijske vlasti ih sahranjuju

Nacionalni meteorološki centar izvijestio je o najvišoj temperaturi od 51,8 stepeni Celzijusa ove sedmice u Velikoj džamiji u Meki

Hadžije iz BiH. MINA

E. Ć.

prije 6 dana

Broj mrtvih u ovogodišnjem hadžu premašio je 1.000, a više od polovine žrtava su bili neregistrovani vjernici koji su hodočašće obavili po ekstremnim vrućinama u Saudijskoj Arabiji, objavio je "The Guardian".

Kako tvrdi britanski list, oko deset zemalja prijavilo je 1.081 smrt tokom hodočašća, jednog od pet stubova islama koje svi muslimani čije imovinsko stanje to dozvoljava, moraju ispuniti barem jednom.

Vrelo saudijsko ljeto

Hadž, čije je vrijeme određeno lunarnim islamskim kalendarom, i ove je godine pao u vrijeme vrelog saudijskog ljeta.

Nacionalni meteorološki centar izvijestio je o najvišoj temperaturi od 51,8 stepeni Celzijusa ove sedmice u Velikoj džamiji u Meki.

Saudijska studija objavljena prošlog mjeseca kaže da temperature u ovom regionu rastu za 0,4 stepena Celzijusa svakih 10 godina.

Saudijske vlasti su izvijestile da su ovog mjeseca uklonila stotine hiljada neregistrovanih hodočasnika iz Meke, ali izgleda da su mnogi ipak učestvovali u glavnim obredima koji su počeli prošlog petka. Neregistrovani hodočasnici bez zvaničnih dozvola nisu mogli pristupiti klimatizovanim prostorima predviđenim za hlađenje 1,8 miliona hodočasnika s dozvolom.

- Ljudi su bili umorni nakon što su ih snage sigurnosti jurile prije dana Arafata. Bili su iscrpljeni - rekao je jedan arapski diplomata za AFP u četvrtak.

Dodao je da je glavni uzrok smrti među hodočasnicima vrućina, koja je izazvala komplikacije povezane s visokim krvnim pritiskom i drugim problemima.

Saudijci imaju svoj sistem

Dvojica diplomata izjavila su za AFP u četvrtak da su saudijske vlasti započele proces sahrane mrtvih hodočasnika, čisteći tijela i stavljajući ih u bijelo platno i odvozeći ih na sahranu.

- Sahranu su izvršile saudijske vlasti. Oni imaju svoj sistem pa mi to samo pratimo - rekao je jedan diplomata, koji je rekao da njegova zemlja radi na tome da što bolje obavijesti njihove porodice.

Drugi diplomata istakao je da bi bilo nemoguće unaprijed obavijestiti mnoge porodice, prenio je "The Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.