DVODNEVNA SJEDNICA

Ustavni sud BiH razmatra zakon RS o nepokretnoj imovini, birat će se predsjednik i potpredsjednici

Na dnevnom redu sjednice je zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini

Ustavni sud BiH. Avaz

SRNA

30.5.2024

Ustavni sud Bosne i Hercegovine počinje danas dvodnevnu plenarnu sjednicu na čijem dnevnom redu su dopuna Pravila, te izbor predsjednika i potpredsjednika ovog suda.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS.

Podnosilac zahtjeva smatra da navedeni zakon nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, objavljeno je na web-stranici Ustavnog suda.

Sudije bi trebale da razmatraju i zahtjev 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora sa RS zbog donošenja odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem.

Početak plenarne sjednice zakazan je za 10:00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.