RAZGOVOR

Emir Suljagić za "Avaz" o rezoluciji: Nema prostora za likovanje

Dva dana nas dijele od sjednice Skupštine UN-a i rasprave o rezoluciji kojom bi 11. juli trebao biti proglašen međunarodnim danom sjećanja na genocid

Suljagić: Sve ćemo znati u četvrtak. Facebook

Alen Bajramovic

21.5.2024

Dva dana nas dijele od sjednice Generalne skupštine UN-a i rasprave o rezoluciji kojom bi 11. juli trebao biti proglašen međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Niz sastanaka

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kaže da je posljednjih sedmica održan niz konsultacija s predstavnicima partnerskih organizacija iz svijeta, te očekuje da rezultati takvih aktivnosti budu vidljivi u četvrtak.

- Nisam upućen u samu proceduru, kao ni u to kako će glasanje izgledati, ali vjerujem da će rezolucija biti usvojena. Isto tako vjerujem da ni nakon toga neće biti trenutka da mi nešto seirimo ili da proglašavamo bilo kakve pobjede. Ovo je priznanje cijeloj jednoj generaciji koja je radila na tome da se to dogodi, ali jedino za šta nema prostora je likovanje - kaže Suljagić za “Avaz”.

Preživio genocid

Kao dvadesetogodišnjak, preživio je genocid, ali kaže da trenutno ne želi da se bavi vlastitim emocijama, sve dok rezolucija ne bude usvojena.

- Trenutno sam fokusiran na to da pomognem ljudima koji se time direktno bave, da pomognemo našoj diplomatiji da se ovo završi. A onda ću razmišljati o tome šta se zapravo dogodilo - dodaje Suljagić.

Teška historijska epizoda

Suljagić kaže da reakcije graniče s paralelnom stvarnošću i da nisu mjerodavne, niti na bilo koji način obavezuju.

- Milorad Dodik trenutno nije u stanju da uradi apsolutno ništa od onoga o čemu priča i zato samo priča. Riječ je o tragičnoj, mračnoj, teškoj historijskoj epizodi i zato nema prostora za likovanje. Priznanje te epizode treba biti dočekano s određenim olakšanjem, ali ne s likovanjem, jer smo izgubili 10.000 života - kaže Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.