ANALITIČAR

Hadžić: Birački spisak je prenapuhan, nemoguće je da imamo 3,4 miliona birača

Pitanje za politiku je zašto nekome odgovara da imamo ovakav birački spisak kakav imamo

Faruk Hadžić. Facebook

S. S.

13.5.2024

Prije nekoliko dana, nekako u sjeni političke dimenzije raspisivanja izbora u Bosni i Hercegovini, objavljeno je da će ove godine pravo glasa imati nešto malo više od 3,4 miliona građana BiH, napisao je na Faceboku ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Inače, Dnevni avaz je danas u printanom izdanju i na portalu donio priču o tome kako u zemlji u kojoj je 2013. godine bilo 3,5 miliona stanovnika, a od tada su mnogi napustili BiH, ima 3,4 miliona birača.   

Hadžić kaže da je svima jasno da je to nemoguće ida je broj napuhan.

- Prvo, prema Popisu stanovništva iz 2013. godine, naša država je imala nešto više od 3,53 miliona stanovnika. Od ovog broja, kada oduzmete maloljetne osobe, a tada ih je bilo 692.701, pravo glasa, da su izbori bili te godine, imalo bi negdje oko 2,84 miliona stanovnika.  Drugo, kada svake godine uskladite broj novorođenih i umrlih od 2013. godine, pa zaključno sa krajem 2023. godine, u Bosni i Hercegovini je maksimum moglo živjeti 3,41 milion stanovnika. Razlika između Popisa 2013. godine i ovog broja ustvari predstavlja negativni prirodni priraštaj (veći broj umrlih od rođenih). 

Treće, kada dodate broj novorođenih u ovom periodu, te oduzmete umrle, ali napravite pomjeranja unutar svake dobne grupe, broj maloljetnih osoba krajem 2023. godine je iznosio 552.089. Usklađivanjem maksimalnog broja stanovnika (3,41 milion), sa ovim brojem, dobijemo da je na kraju 2023. godine pravo glasa moglo imati 2.856.174 građanina, što je razlika od čak 549.914 u odnosu na zvanični broj glasača sa pravom glasa.

Četvrto, ovaj podatak ne uključuje emigraciju i iseljavanje, već isključivo negativni prirodni priraštaj, tako da je broj osoba koje fizički žive u Bosni i Hercegovini i imaju pravo glasa, vjerovatno i manji. Obzirom da nemamo zvanične statističke podatke o broju osoba koje su se iselile i ne žele glasati na izborima u BiH, držat ću se ovog podatka kao maksimalnog. Finalno, kada novinari budu nakon izbora pisali tekstove i govorili o „sramotno maloj izlaznosti“, treba da imaju na umu i ovaj podatak. Ako bi se recimo izlaznost posmatrala na osnovu ove osnovice koju sam objavio, tada bi ona bila u rangu od oko 65-70%, što je više nego zadovoljavajuće. Pitanje za politiku je zašto nekome odgovara da imamo ovakav birački spisak kakav imamo - naveo je Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.