KAKO JE OVO MOGUĆE

Zbunjujući podaci otvaraju prostor sumnjama: U državi s 3,5 miliona stanovnika na biračkom spisku 3,4 miliona birača

Ono što bi trebalo promijeniti jeste da osobe koje žive izvan BiH mogu glasati na općim, ali ne i na lokalnim

Izbori u BiH: Dešavalo se da je na jednoj adresi prijavljeno po 60 ili 100 osoba. Facebook

Alen Bajramovic

13.5.2024

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je lokalne izbore koji će se održati 6. oktobra te zaključila centralni birački spisak. Prema konačnom stanju, na biračkom spisku nalazi se 3.406.088 građana BiH s pravom glasa.

Konačan spisak

S obzirom na to da je, prema popisu iz 2013. godine, BiH imala ukupno 3.531.159 stanovnika, da godinama svjedočimo odlasku velikog broja građana, da bi se u ukupnom broju stanovnika značajan procent trebao odnositi na maloljetne osobe bez prava glasa, konačan birački spisak ponovo je otvorio prostor za sumnje i špekulacije.

- Svaki građanin, državljanin BiH, koji ima ličnu kartu nalazi se na izvodu iz centralnog biračkog spiska. Svjesni smo da mnogi građani koji ne žive u BiH imaju ličnu kartu i oni moraju biti na biračkom spisku. Problem je samo što mali broj tih građana ne učestvuje na izborima. Ovo je problem koji ima i Hrvatska, naprimjer, ali zakon je takav, ne možete nikome oduzeti biračko pravo - kaže stručnjak za izborno pravo i nekadašnji član CIKBiH Vehid Šehić.

Dodaje da na izborima u BiH učestvuje između 1,7 i 1,8 miliona građana, pa je u odnosu na stanje u biračkom spisku izlaznost niska, ali u realnosti, računajući građane s pravom glasa koji žive u BiH, iznad 70 posto.

Šehić: Ovo je problem koji ima i Hrvatska, ali zakon je takav. Facebook

Brojne mahinacije

- Mahinacije se najbolje vide na glasanju putem pošte, iako CIK i to čisti, skidali su po 15.000 – 20.000 ljudi, dešavalo se da je na jednoj adresi prijavljeno po 60 ili 100 osoba. Mislim da je pravo da glasa putem pošte koristilo oko 27.000 ljudi. Ono što bi trebalo promijeniti jeste da osobe koje žive izvan BiH mogu glasati na općim, ali ne i na lokalnim. Oni žive tamo, a određuju ko će biti načelnik općine - ističe Šehić.

Izbori će koštati 19 miliona KM

U nedjelju, 6. oktobra, građani BiH birat će vijećnike i odbornike u 58 općinskih vijeća u FBiH, 53 skupštine općina u RS, 21 gradskom vijeću, 10 skupština gradova, te 111 načelnika općina i 31 gradonačelnika u BiH, ali i zastupnike u Skupštini Distrikta Brčko BiH.

Procjenjuje se da će lokalni izbori koštati oko 19 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.