AERODROM MOSTAR

Iako im godinama stižu finansijske injekcije: Od čarter-letova kupe mrvice, a kajmak neko drugi

Bez velikih pozitivnih promjena Uprave i Grada, sumnjamo u svjetliju budućnost, kaže Lasić l Da li će to biti koncesijska ili druga priča, sada je nejasno, navodi Kordić

Aerodrom u Mostaru: Za osam mjeseci svega 516 putnik. AVAZ

Piše: M. Smajkić

16.9.2021

Dok je Aerodrom u Sarajevu samo u julu ove godine zabilježio promet od 136.018 putnika, kako to pokazuju podaci Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, a Tuzla 45.983 te Banja Luka 27.828, dotle ih je mostarska zračna luka u osam mjeseci ove godine izbrojala svega 516

Pružatelj usluge

Tih petstotinjak putnika je na Aerodrom u Mostaru stizalo čarter-letovima. Redovnih linija nema, a da se sve svelo na čarter-letove, potvrđuje i informacija o prvom dolasku irskih hodočasnika, njih 140, koji su prije tri dana sletjeli avionom kompanije „Croatia Airlines“.

Kako nam je rekao Nedeljko Ćorić, rukovodilac Sektora komercijale, planirano je još osam takvih čarter-letova koji će srijedom tokom septembra i oktobra stizati u mostarsku zračnu luku. Međutim, od ovih dolazaka „kajmak će kupiti neko drugi“, jer, kako smo saznali, odlasci su rezervirani iz neke od zračnih luka u Hrvatskoj.

To nam je potvrdio i Ćorić, kazavši da je u tom aranžmanu Mostarski aerodrom samo pružatelj usluge.

Budući da se naplaćuje naknada od 15 eura po odlaznom putniku u međunarodnom prometu, onda je jasno da će od ovih letova Mostarski aerodrom pokupiti samo mrvice.

Mostarski aerodrom je u posljednje 24 godine samo 2012. i 2013. bio profitabilan. Strahovit pad broja putnika dogodio im se i prije pandemije. Tako su u 2018. doživjeli pad broja putnika od čak 33 posto u odnosu na 2017. godinu.

Kordić: Ne nazaduje, već stagnira. AVAZ

Donirana sredstva

U životu ih održavaju finansijske injekcije s viših nivoa vlasti, pogotovo, federalne. U posljednjih šest godina više od 20 miliona KM je upumpano u ovaj aerodrom.

- Šestu godinu zaredom uplaćujemo između tri i četiri miliona KM, kako Tuzli, Bihaću, tako i Mostaru. Na nekim zračnim lukama je to vidljivo, bez obzira na pandemiju koronavirusa, nažalost, u Zračnoj luci Mostar je to obrnuto proporcionalno. Međutim, ova sredstva koja smo dodjeljivali su na ovom principu, možda, još narednu godinu, tako da će i to iščeznuti. Bez velikih pozitivnih promjena, kako Uprave tako i Grada, sumnjamo u neku svijetlu budućnost - kazao nam je Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.

Uprkos svemu, mostarski gradonačelnik Mario Kordić drži da aerodrom ne nazaduje, već da stagnira.

Lasić: Dobiju između tri i četiri miliona KM godišnje. AVAZ

Nada u "Eurowings"

U ovoj godini, kada se većina aerodroma počela oporavljati, od ljetnih letova iz Mostara odustala je njemačka kompanija „Eurowings“.

-Mi se nadamo da će „Eurowings“ nastaviti s operacijama za Dizeldorf i Štutgart u 2022. godini, a, također, pregovaramo s određenim niskotarifnim kompanijama - rekao nam je Ćorić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.