KRIZA

Sredstva potrošena, promet smanjen: Aerodromi ostaju bez pomoći Vlade FBiH?

Federacija će uvijek nastojati pomagati, ali sam skeptik za ubuduće, kaže Lasić

Aerodrom Mostar: U posljednjih šest godina dobili više od 20 miliona KM. Arhiv

Piše: Meliha Smajkić

28.4.2021

Pandemija koronavirusa, kao i u cijelom svijetu, potkresala je krila svim aerodromima u BiH, a njihovu sudbinu i dalje će krojiti razvoj situacije s koronavirusom.

Iako se stručnjaci za civilnu avijaciju nadaju da će ova godina donijeti kakav-takav oporavak, ipak promet iz 2019. godine, rekordan u cijelom svijetu, može se očekivati tek 2025. godine, i to ako vakcinacija bude efikasna.


Finansijska injekcija

Do tada je teško očekivati konkretnije pomake, a u prevazilaženju krize domaćim aerodromima, s kojom se sve teže nose, pomažu i finansijske injekcije različitih nivoa vlasti, pogotovo Federalne vlade.

Tako je koncem marta iz federalne kase za tri aerodroma - u Sarajevu, Mostaru i Tuzli izdvojeno ukupno devet miliona KM.


Aerodrom Sarajevo: Smanjen broj letova. Arhiv

Denis Lasić, federalni ministar prometa, kazao je za „Avaz“ da Vlada FBiH već šestu godinu usmjerava posebnu pažnju ka aerodromima, iako su svi, osim Sarajevskog, u većinskom vlasništvu kantona, odnosno gradova.

- Samo smo Aerodromu Mostar posljednjih šest godina prebacili više od 20 miliona KM. Utrošak sredstava se pravda kako se pravda, a Ministarstvo je u cijeloj priči “protočni bojler”. Dosta toga je uloženo u infrastrukturu, ali činjenica je da je pandemija koronavirusa snažno pogodila zračni promet, pogotovo se odrazila na nerazvijene aerodrome i dao Bog da se što prije završi - kazao je Lasić.


Nema para

Prema posljednjim podacima o prometu aerodroma Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) za februar, najviše operacija zabilježeno je na Aerodromu Sarajevo 420, slijede Tuzla sa 241 i Mostar sa svega šest.

- Kada je riječ o Aerodromu Tuzla, ja sam prezadovoljan, oni imaju veoma dobre podatke i, zaista, bore se i tokom pandemije, a i Bihać se bori da zaživi i za njih smo osigurali znatna sredstva da ta priča ne bude više mrtvo slovo na papiru, već da se pomogne i tom dijelu Federacije, kako to ne bi bila pusta obećanja. Federacija će uvijek nastojati pomagati, ali sam skeptik hoće li to dogodine moći biti u dosadašnjem kapacitetu, budući da su sredstva od aerodromskih taksi i pristojbi potrošena. Čisto sumnjam da će biti mjesta za njih u proračunu - istakao je Lasić. 


Lasić: Ranije pomagali. Arhiv

Infrastrukturni projekti

Osim sredstava kroz program subvencije javnim preduzećima, tri aerodroma u FBiH su dobila novac i za unapređenje avioprometa. Tako su Sarajevskom data sredstva za provođenje kapitalnog projekta modernizacije i dogradnje terminala B, Tuzla će izgraditi parking s novim naplatnim sistemom, a Mostar sistem za opskrbu aviogorivom, vatrodojavni sistem te uraditi rekonstrukciju krova terminalne zgrade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.