SPORTSKE NADE BIH

Brat i sestra iz Bihaća državni prvaci

Dženan je učenik petog razreda osnovne škole, fudbaler i atletičar, a Jasmina pohađa deveti razred i prvakinja je BiH u plesu

Nuspahići: Brat i sestra iz Bihaća. I.Pindžo/Avaz

prije 2 dana

Naša država oduvijek je bila rasadnik sportskih talenata, što svojim uspjesima i vrhunskim rezultatima potvrđuju i brat i sestra, Dženan i Jasmina Nuspahić iz Bihaća, koje je ugostila redakcija “Dnevnog avaza”.

Ovo dvoje talentirane djece boravilo je Sarajevu, gdje je, od 26. do 30. juna, održan “Barca Academy Kamp”. Barca Academy BiH je zvanična akademija FK Barcelone u Bosni i Hercegovini. U Barcinom kampu mladi ljudi učestvuju u različitim sportskim aktivnostima, ne samo u fudbalu, a mnogi od njih već postižu zavidne uspjehe i osvajaju medalje na brojnim takmičenjima u BiH, ali i izvan naše zemlje. 

Jasmina i Dženan. I.Pindžo/Avaz

Fudbaler i atletičar

Dženan je učenik petog razreda, fudbaler i atletičar, koji je na mnogim fudbalskim i atletskim takmičenjima već postigao zapažene rezultate. Fudbal trenira od prvog razreda osnovne škole u Akademiji nogometa Jedinstvo Bihać. Već tri godine sa svojom ekipom učestvuje u Zagrebu na prestižnom takmičenju za mlade fudbalere naziva "Tika taka liga", gdje je osvojio 1., 2. i 3. mjesto te je izabran u All star ekipu lige.

Osim toga, učestvovao je u velikom broju međunarodnih turnira u Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji. Aktivno se bavi i atletikom i član je Atletskog kluba Bihać, gdje je vlasnik više klupskih rekorda u disciplinama 60, 100, 200 i 600 metara. Osvojio je 2. mjesto na 600 metara na Državnom prvenstvu u Sokocu 2023. godine, 1. mjesto na Međunarodnom atletskom mitingu u Banjoj Luci na 100 metara 2024., 1. mjesto na Atletskom mitingu u Mostaru na 60 metara. Državni prvak na 60 metara postao je u Tuzli, u junu 2024., kada je osvojio i 3. mjesto na 200 metara. Dobitnik je priznanja Sportskog saveza grada Bihaća "Sportska nada", a također je odličan učenik.

Vrhunski rezultati

Dženanova sestra Jasmina učenica je devetog razreda osnovne škole i državna prvakinja u plesu koji trenira već devet godina, a atletikom se bavi godinu. Postigla je vrhunske rezultate u brojnim takmičenjima: Dalmatian Dance Cup - 1. mjesto; Regionalni plesni festival Čačak - 1. mjesto; Inter Dance fest - 1. mjesto; Banja Luka Dance festival - 1. mjesto; Državno prvenstvo - 1.mjesto.

Dostojno je predstavljala BiH na svjetskim plesnim prvenstvima u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj i Sloveniji. Osim plesa, Jasmina zapažene rezultate već ostvaruje u atletici poput prvih mjesta na Kupu USK, 4. Brdskoj utrci NP Una, Barać špiljama, a kao i Dženan dobila je priznanje “Sportska nada grada Bihaća”. Učenica je generacije svog grada, a druga je u Federaciji BiH.

Jasmina i Dženan s roditeljima u “Dnevnom avazu”. I.Pindžo/Avaz

"Ništa bez svekrve"

Roditelji ovo dvoje sportskih bisera, Minela i Edis, ne skrivaju ponos i uvijek su uz svoju djecu, pružajući im nesebičnu i maksimalnu podršku, znajući preći gotovo 1000 kilometara idući s turnira na turnir.

- Ni u jednom momentu nismo se pokolebali, jer sve što im pružamo Dženan i Jasmina nam višestruko vraćaju svojim uspjesima. Mnogo se ponosimo njima i dok god im budemo trebali bit ćemo uvijek uz njih – kaže za “Avaz” otac Edis, a majka Minela dodaje:

- Ništa bez svekrve. Ja moram da se zahvalim i svekrvi Zuhri, koja je uvijek tu da pomogne u svakom smislu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.