ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI

Sve više mladih obolijeva od raka: Evo zašto je ishrana jedan od najvećih uzroka

Podatke je objavila najveća svjetska nezavisna organizacija za istraživanje raka Cancer Research UK

Porast broja oboljelih od raka povezan sa štetnim bakterijama u crijevima. Facebook

E. Ag.

4.6.2024

Sve više mladih osoba obolijeva od raka, a broj slučajeva raste dvostruko brže kod mlađih od 50 godina, pokazuje istraživanje koje su proveli naučnici u Velikoj Britaniji. Novi dokazi pokazuju da je porast broja oboljelih od raka povezan sa štetnim bakterijama u crijevima i hroničnom upalom koju uzrokuje način ishrane, piše Tajms.

Stopa obolijevanja od raka među Britancima starosti od 25 do 50 godina porasla je 24 posto od 1990. godine, što je veći porast broja oboljelih nego kod bilo koje druge starosne grupe. Istraživanje je također pokazalo da će se taj procent povećati do 2040. godine.

Drugi najveći zabilježen porast broja oboljelih, i to 16 posto, zabilježen je kod mlađih od 25 godina, dok je najmanji porast, 10 posto kod starijih od 75 godina. Stručnjaci ocjenjuju da je novi faktor rizika obolijevanja od raka promjena ishrane u posljednjih 30 do 40 godina, kao što je upotreba zaslađivača u prerađenoj hrani.

Podatke je objavila najveća svjetska nezavisna organizacija za istraživanje raka Cancer Research UK na sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) u Čikagu.

Na konferenciji je utvrđeno da pacijenti u početnoj fazi raka crijeva imaju više štetnih crijevnih bakterija, što je povezano sa lošom ishranom i obrađenom hranom.

Ove bakterije mogu dovesti do hronične upale ili mutacija u DNK, što uzrokuje formiranje tumora.

Naučnici s Državnog univerziteta u Ohaju otkrili su također da mlađi od 50 godina koji boluju od raka crijeva imaju ćelije koje izgledaju 15 godina starije od njihovog stvarnog uzrasta, potencijalno zbog oštećenja od dugotrajne upale povezane sa štetnim bakterijama crijeva, navodi Tajms.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.