STUDIJA

Naučnici istražuju: Mogu li vrane brojati naglas

Pokazali smo da vrane mogu proizvesti jednu do četiri vokalizacije kao odgovor na proizvoljne znakove povezane s numeričkim vrijednostima, tvrde

Istrenirali su tri vrane da proizvedu različit broj vokalizacija. Facebook

E. Ag.

24.5.2024


Naučnici su otkrili da vrane mogu "brojati" naglas, odnosno svjesno graktati određeni broj puta kao odgovor na vizuelne i slušne podražaje. Mada je i kod drugih životinja, poput pčela medarica, zabilježena sposobnost razumijevanja brojeva, ovakvu vrstu numeričke pismenosti primijetili smo samo kod ljudi, piše Index.hr.

- Svjesno stvaranje određenog broja vokalizacija zahtijeva sofisticiranu kombinaciju numeričkih sposobnosti i vokalne kontrole. Za sada nam nije poznato da druge životinje mogu takvo nešto izvesti. Pokazali smo da vrane mogu proizvesti jednu do četiri vokalizacije kao odgovor na proizvoljne znakove povezane s numeričkim vrijednostima - navodi neuronaučnica Diana Liao sa Univerziteta Tubingen u Njemačkoj.

Shvataju koncept nule

Sposobnost brojanja naglas se razlikuje od samog razumijevanja brojeva. Ona uz numeričko shvatanje zahtijeva i svrhovitu glasovnu kontrolu s ciljem komunikacije. Poznato je da ljudi koriste govor kako bi nešto izbrojali i iskomunicirali količinu, piše Science Alert.

S obzirom na to da je već ranije otkriveno da vrane shvataju kompliciranije numeričke koncepte, poput nule, Liao i njegovi kolege su odlučili detaljnije istražiti njihove sofisticirane brojčane vještine.

Graktale su tačan broj puta

Istrenirali su tri vrane da proizvedu različit broj vokalizacija, između jedne i četiri, nakon što im se pokaže određeni simbol ili zvučni znak. Nakon što su "zagraktale" koliko su trebale, vrane su morale kljucati metu kako bi označile da su gotove s brojanjem.

Naučnici su ustanovili da su sve tri vrane mogle graktati određeni broj puta u skladu s danim podražajem. Povremeno su znale pogriješiti, ali uglavnom tako da su graknule jedanput previše ili premalo. To je, kažu stručnjaci, slično načinu na koji broje mala djeca koja tek uče izgovarati brojeve.

Istraživanje naziva Crows "count" the number of self-generated vocalizations objavljeno je u časopisu Science.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.