VEOMA ZNAČAJNO OTKRIĆE

Naučnici od otpada cigareta proizveli biodizel

Ovaj dizel na bazi biljnog ulja ili životinjske masti je biorazgradiv

Pušači širom svijeta kupuju otprilike 6,5 biliona cigareta svake godine. En.ktu.edu

E. Ag.

28.12.2023

Litvanski naučnici otkrili su način da smanje troškove proizvodnje biodizela dodavanjem nusproizvoda recikliranja otpada cigareta.

Strožije ekološke norme i zagađenje fosilnim gorivima zahtijevaju čistija goriva kao što je biodizel. Ovaj dizel na bazi biljnog ulja ili životinjske masti je biorazgradiv – do 4 puta brže od naftnog dizela – i netoksičan.

Visoka cijena 

Međutim, visoka cijena proizvodnje biodizela ostaje glavna prepreka njegovoj široj primjeni i, ovisno o izvoru biomase, njegovo korištenje može uzrokovati zagađenje. Prema istraživanju, dodavanjem jedinjenja triacetina mogu se riješiti oba ova problema. Nažalost, triacetin se obično proizvodi hemijski, trošeći mnogo hemikalija, što rezultira otpadom i toksičnim ostacima.

- Triacetin se koristi kao plastifikator u filteru cigareta, tako da su, naravno, opušci cigareta bogati njime - kaže Sami Jusef (Samy Yousef), glavni istraživač na Tehnološkom univerzitetu u Kaunasu, Litvanija, piše En.ktu.edu.

Zajedno sa svojim kolegama iz Litvanskog energetskog instituta (LEI), proveo je niz eksperimenata u kojima su koristili pirolizu za termičku razgradnju otpada cigareta. Eksperimenti su izvedeni u reaktoru od 200 g na različitim temperaturama reakcije (650, 700 i 750°C). Najveća količina triacetina (43 posto) sintetizirana je na 750°C.

Pušači širom svijeta kupuju otprilike 6,5 biliona cigareta svake godine. Prosječna težina opuška cigarete je 0,2 g; godišnje ih se proizvede više od 1,1 milion tona. Otpad od cigareta sadrži velike količine toksičnih hemikalija, kancerogena, mikroplastičnih vlakana i radioaktivnih elemenata kojima je potrebna posebna pažnja.

Tri komponente

- U našoj istraživačkoj grupi radimo na temama reciklaže i upravljanja otpadom, stoga smo uvijek u potrazi za otpadom koji je prisutan u ogromnim količinama i ima jedinstvenu strukturu. Cigarete se sastoje od tri komponente – duhana, papira i filtera od celulozno-acetatnih vlakana – i dobar su izvor sirovina i energije. Osim toga, opuške je lako prikupiti jer postoje mnogi sistemi i kompanije za prikupljanje ovog otpada - objašnjava Jusef.

Iako je bilo pokušaja da se otpad od cigareta reciklira za ekstrakciju sirovina, većina studija se fokusirala na ispitivanje termičke degradacije pojedinačnih komponenti. Litvanski naučnici su u svojim eksperimentima opuške cigareta tretirali kao mješavinu, a prema njima je to originalan pristup.

- Postoje studije koje, slično kao i mi, koriste pirolizu kao metodu, ali je primjenjuju samo na komponente filtera. U ovom slučaju potrebna je prethodna obrada materijala kako bi se odvojile sve komponente. Budući da je duhan otrovan otpad, njegovo odlaganje zahtijeva posebnu pažnju, a zbog tehnološki komplikovanog procesa odvajanja komponenti otpada cigareta, to nije ekonomski izvodivo - kaže Jusef.

Ulje, ugljik i plin

Nakon serije eksperimenata pirolize na različitim temperaturama, istraživači su uspjeli izdvojiti ulje, ugljik i plin iz otpada cigareta. Ugljeni proizvod porozne strukture bio je veoma bogat kalcijem.

- Svi proizvodi imaju stvarnu primjenu. Ugljik, koji je u našem slučaju porozan i veoma bogat kalcijem, može se koristiti za đubrivo, odnosno prečišćavanje otpadnih voda kao apsorbent i skladištenje energije. Plin se može koristiti u energetske svrhe. Posljednje, ali ne manje važno je ulje bogato triacetinom, koje se može koristiti kao dodatak biodizelu za smanjenje troškova - kaže Jusef, koji vjeruje da tehnologija ima velike mogućnosti za unapređenje.

Da bi bilo koja nova tehnologija tretmana otpada bila integrisana u sistem cirkularne ekonomije, mora postojati sistem prikupljanja otpada i strategija reciklaže, kao i infrastruktura.

Strategija recikliranja

Sistemi za prikupljanje opušaka, npr. metalne korpe za otpatke i pepeljare se široko koriste za njihovo sakupljanje odvojeno od čvrstog otpada. Što se tiče strategije recikliranja, istraživači predlažu korištenje tretmana pirolizom na 750°C, koji termički pretvara opušak u ugljik, plin i ulje. Plinoviti proizvodi se mogu koristiti za proizvodnju električne energije i za napajanje postrojenja za konverziju, ugljik se može koristiti kao apsorbent, dok se ulje može dodavati biogorivima u stopi do 25 posto jer je dozvoljena stopa triacetina 10 posto.

Gore opisana studija objavljena je u časopisu Journal of Analytical and Applied Pyrolysis i može joj se pristupiti ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.