AMERIČKI ANUČNICI

Otkrivena revolucionarna metoda liječenja raka: Eksperimenti pokazali odlične rezultate

U pokusima na uzgojenim ćelijama raka, tehnika molekularnog udarnog čekića pokazala je izvanrednih 99 posto uspjeha u uništavanju kancerogenih ćelija

Korištenje infracrvenog svjetla ima značaj, jer omogućuje prodor duboko u tijelo,. Facebook

E. Ag.

27.12.2023

Američki naučnici s Univerziteta Rice, Teksaškog univerziteta A&M i Univerziteta u Teksasu identificirali su novu metodu za borbu protiv ćelija raka. Koristeći blisko infracrveno svjetlo za stimulaciju molekula aminocijanina, naučnici su inducirali sinhronizirane vibracije, učinkovito probijajući membrane ćelija raka.

Niske doze

Molekule aminocijanina, koje se obično koriste u bioslikanju, pokazale su se iznimnim zbog svoje stabilnosti u vodi i sposobnosti prianjanja na vanjštinu ćelija, naročito korisnih u otkrivanju raka u niskim dozama.

- One su više od milion puta brže u svom mehaničkom kretanju od nekadašnjih Feringa motora (hemijski pokretan rotacijski molekularni motor) i mogu se aktivirati svjetlom bliskim infracrvenom, a ne vidljivim svjetlom - pojašnjava hemičar Džejms Tor (James Tour), opisujući inovaciju kao novu eru molekularnih strojeva.

Neinvazivno liječenje sa značajnim uspjehom

Korištenje bliskog infracrvenog svjetla ima značaj, jer omogućuje prodor duboko u tijelo, potencijalno olakšavajući nehirurško liječenje raka unutar kostiju i organa, piše Zimo.

U pokusima na uzgojenim ćelijama raka, tehnika molekularnog udarnog čekića pokazala je izvanrednih 99 posto uspjeha u uništavanju kancerogenih ćelija. Eksperimenti na miševima s tumorima melanoma rezultirali su time da je polovina ispitanika izliječila rak. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Chemistry.

- Ovo je prvi put da se molekularni plazmon koristi na ovaj način, da pobudi cijelu molekulu i da zapravo proizvede mehaničko djelovanje koje se koristi za postizanje određenog cilja – u ovom slučaju, kidanje membrane ćelija raka - kaže hemičar Ciceron Ajala-Orozco.

Sinhronizirane vibracije, koje pokreću plazmoni formirani od elektrona u kretanju unutar molekula, učinkovito se povezuju s membranama ćelija raka, nakon čega ih razgrađuju.

Uprkos tome što je u ranoj fazi, otkriće obećava direktan, biomehanički pristup koji bi mogao predstavljati izazov ćelijama raka da razviju otpornost. Naučnici sada istražuju druge molekule sa sličnim potencijalom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.