HRABROST ILI LUDOST

Javili se dobrovoljci: Udišu otrov da bi naučnici provjerili da li će im oštetiti mozak

Nevjerovatan eksperiment započet je u laboratoriju Univerziteta u Mančesteru

Učesnici su izloženi najrazličitijim zagađivačima. Facebook

E. Ag.

26.12.2023

U laboratoriju u Mančesteru dobrovoljci koriste maske kako bi udisali zagađeni zrak. Izloženi su najrazličitijim zagađivačima, od ispušnih plinova do hemikalija za čišćenje kuće, a sve kako bi se bolje razumio utjecaj zagađenja na mozak, piše BBC.

Analiziraju uzorke krvi

Naučnici analiziraju uzorke krvi i prate rezultate kognitivnih testova rađenih prije i poslije laboratorijskih ispitivanja kako bi otkrili da li ovi otrovi u zraku mogu da im oštete mozak.

Iako je dobro poznato da zagađenje u zraku pogađa pluća i kardiovaskularni sistem, mnogo je manje proučavano kakav utjecaj to ima na mozak, navodi BBC.

Jedan od naučnika koji predvodi studiju je dr. Ijan Madvej, toksikolog sa Imperijalnog koledža Londona.

Četiri vrste zagađivača:

- ispušni plinovi dizel motora,

- dim od vatre,

- isparavanja od kuhanja (prženje svinskog mesa),

- kućne hemikalije.

Sat u zračnoj komori

- Tokom posljednjih 10 godina počeli smo da primjećujemo statističke veze između zagađenja zraka i čitavog spektra problema sa mozgom, od toga kako djeca uče, načina na koji se njihova kognicija promijenila, do mentalnog zdravlja i povećanog rizika od demencije. Ono što pokušavamo u ovoj studiji je da eksperimentima shvatimo ove veze, da otkrijemo koji su biološki mehanizmi koji povezuju zagađenje zraka i loše efekte na ljudski mozak - rekao je on za BBC.

Eksperimenti se izvode na Univerzitetu u Mančesteru, gdje istraživači koriste različito zagađenje – ispušne plinove dizel motora, dim od vatre, isparavanja prilikom kuhanja i hemikalije, a onda ih smještaju u zračnu komoru veličine sobe i daju dobrovoljcima da to udišu.

Dobrovoljci dolaze u laboratorij više puta tokom nekoliko mjeseci i onda ih po sat izlažu određenom tipu zagađenja ili čistom zraku.

13 učesnika

Testovi pamćenja su najbolji način da se prate kognitivne funkcije, dok biološki uzorci mogu da otkriju šta se dešava u tijelu.

- Želimo da razumijemo na koji način zagađenje pogađa mozak – rekao je prof. Gordon Mekfigans iz Centra za atmosferske studije Univerziteta u Mančesteru.

U studiji učestvuje 13 ljudi. Iako to djeluje malo, ovo je najveća studija ovog tipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.