RIJEČ STRUKE

Dr. Edin Buljugić objasnio šta je diskopatija i kako se liječi

Ova bolest je sve češća, a sve više obolijevaju i mladi zbog nepravilnog načina sjedenja, kazao je dr. Buljugić

Javlja se jaka bol u leđima. Penn Medicine

27.1.2024

Diskopatija se odnosi na degenerativno oboljenje diskova između kralježaka, a može se razviti bilo gdje u kičmi. Najčešće nastaje u lumbalnom ili cervikalnom dijelu kičme. 

Danas je, kaže dr. Edin Buljugić, fizijatar, ova bolest sve češća, a sve više obolijevaju i mladi zbog nepravilnog načina sjedenja.

Dva uzroka

- Diskopatija uzrokuje snažnu bol u predjelu leđa koji je zahvaćen, a najčešće se liječi fizikalnom terapijom – navodi dr. Buljugić.

Diskovi su mali ˝jastučići˝ koji se nalaze između kralježaka koji čine kičmu fleksibilnom i ublažavaju stres. Kod diskopatije diskovi bivaju povrijeđeni iz različitih razloga. Do toga može doći zbog prevelike aktivnosti kao što je sport, ili zbog smanjene aktivnosti.

- Postoje dva moguća uzroka diskopatije degenerativni procesi koji je najčešći razlog diskopatije. Nastaje zbog dugotrajnog stajanja ili sjedenja u neobičnom položaju što uzrokuje trošenje diska. Također može nastati zbog trošenja diska starenjem. Drugi je trauma kao što su udarac, saobraćajna nesreća, pad s visine, dizanje prevelikog tereta itd. – govori dr. Buljugić.

Simptomi oboljenja su bol, ukočenost, vrtoglavica.

- Intezltet bola može biti u velikom rasponu. Od malog bola do onog koji će vam onemogućiti kretanje i bilo kakav vid pomicanja. Najčešći simptom je snažan bol u području povrijeđenog diska.

 Postoje još neki mogući znakovi diskopatije, a to su ukočenost mišića, ograničena pokretljivost, skolioza, smanjena osjetljivost na koži zahvaćenog područja, slabost i atrofija mišića te bol prilikom okretanja tijela – navodi dr. Buljugić.

Dr. Buljugić: Oštećenje diska. Facebook

Kod liječenja, dodaje, prije svega potrebno je ukloniti simptome.

- Ako je to samo diskopatija, nema drugih patoloških procesa u kičmi, onda je to obično nije teško, jer ona dobro reagira na fizikalnu terapiju i masažu. Za ublažavanje i kontrolu bola, korisno je uzeti vitamin B6, koji doprinosi obnavljanju hrskavice – kaže dr. Buljugić.

Jačanje mišića

Fizikalna terapija koja se primjenjuje kod liječenja diskopatije je elektroterapija, termoterapija, magnetoterapija, terapijski laser, terapijski ultrazvuk, tecar terapija, ESWT (terapija udarnim valom) i manuelna masaža.

- Kada prođe bolna faza slijedi najvažniji dio rehabilitacije - kineziterapija. Problem se rješava samo vježbanjem. Prvo se istežu i ojačaju mišići kralježnice, posebno oni koji se nalaze na bolnom području – ističe dr. Buljugić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.