RIJEČ STRUKE

Šta je fibromialgija i kako je prepoznati

Dijagnoza fibromialgije se uglavnom uspostavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, kazao je dr. Buljugić

Pacijenti imaju konstantnu bol praćenu umorom. Somatic movement center

27.10.2023

Fibromialgija je poremećaj koji karakterizira široko rasprostranjena mišićno-koštana bol, praćena umorom, smetnjama spavanja, poremećajem pamćenja i raspoloženja. Češća je kod žena nego kod muškaraca.

Nemirne noge

Fibromialgija, kaže dr. Edin Buljugić, fizijatar, često koegzistira s drugim bolnim stanjima poput sindroma razdražljivih crijeva, migrene i drugih vrsta glavobolje, sindroma bolnog mjehura, poremećaja temporomandiularnih zglobova, depresije, anksioznosti i dr.

- Simptomi fibromijalgije uključuju rasprostranjenu bol koja se često opisuje kao konstantna, dosadna bol koja traje najmanje tri mjeseca. Da bi se smatrala rasprostranjenom, bol se mora pojaviti na obje strane tijela, iznad i ispod struka. 

Ljudi s fibromijalgijom često se probude umorni, iako dugo vremena spavaju. Spavanje je često poremećeno zbog boli, a mnogi bolesnici s fibromijalgijom imaju i druge poremećaje spavanja, poput sindroma nemirnih nogu i apneje u snu – navodi dr. Buljugić.

Dr. Buljugić: Poremećaj spavanja. Facebook

Jedan od simptoma, dodaje, jesu i kognitivne poteškoće. Simptom koji se obično naziva “fibro magla” ometa sposobnost fokusiranja, pažnje i koncentracije na mentalne zadatke. U većini slučajeva je vrlo teško uspostaviti dijagnozu fibromijalgije jer ne postoji specifičan test za dijagnosticiranje navedenog stanja.

Određeni kriteriji

- Glavni simptomi fibromijalgije su umor i bol te zbog toga treba isključiti ona stanja koja imaju iste simptome kao što su hipotireoza, reumatoidni artritis, lupus, polimijalgija reumatika, multipla skleroza itd. Dijagnoza fibromialgije se uglavnom uspostavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Za dijagnosticiranje fibromijalgije obično se moraju ispuniti određeni kriteriji – navodi dr. Buljugić.

Najčešće korišteni kriteriji za dijagnozu su bol koja se javlja na palpaciju (pritisak) osjetljivih tački. Pritisak mora izazvati bol u najmanje 11 od 18 specifičnih tački. Generalizirani bolovi u trajanju od najmanje 3 mjeseca. Bolovi moraju biti prisutni s obje strane tijela, te iznad i ispod struka.

Lijekovi i samonjega

Općenito, tretmani za fibromijalgiju uključuju i lijekove i samonjegu. Naglasak je na smanjenju simptoma i poboljšanju općeg zdravlja. Od medikamenata se mogu uzimati lijekovi iz grupe analgetika, antidepresivi, miorelaksanti, lijekovi dizajnirani za liječenje epilepsije...

Fizikalna terapija može olakšati simptome boli te smanjiti napetost i umor. Okupacioni terapeut može pomoći u prilagođavanju radnog prostora ili načinu obavljanja određenih zadataka koji će uzrokovati manje stresa na tijelu, a i razgovor s psihologom može pomoći u jačanju uvjerenja u vlastite sposobnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.