ČETVRTI STADIJ RAKA

Djevojci (29) saopćili da boluje od neizlječive bolesti: Ona napravila listu želja prije smrti

Mlada Britanka planira vjenčanje, ronjenje s ajkulama, ali i da nauči sklopiti Rubikovu kocku

Kler je prvi put dijagnosticiran rak dojke 2019. godine, nakon što je otkrila kvržicu u desnoj dojci. Instagram

E. Ag.

11.10.2023

Britanka Kler Sako (Clare Xsacco), 29-godišnja marketing menadžerica koja živi u Njukaslu, počela je da sastavlja listu aktivnosti koje želi da uradi nakon što joj je prošlog marta dijagnosticiran neizlječivi četvrti stadij karcinoma.

Na vrhu njene liste je želja da nauči da sklapa Rubikovu kocku, a potom i vjenčanje s vjerenikom Aleksom (Alex), koga poznaje od svoje 11. godine, u februaru. On ju je zaprosio u maju, dva mjeseca nakon što je saznala da je njen rak neizlječiv, piše „People“.

@clarexsacco Diagnosed with incurable cancer in my 20s 🎗️ raising awareness and living life to the fullest 💕 #stage4cancer #stage4needsmore #breastcancer ♬ Emotional - Bang Nono

Ostatak liste želja je također zanimljiv, od učenja da žonglira, posmatranja zvijezda, do ronjenja na Velikom koraljnom grebenu u Australiji i vožnje čuvenom Rutom 66 u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Željela sam da na to gledam kao na niz stvari koje će me usrećiti i ostaviti mi nevjerovatne uspomene - kaže ona.

Kler je prvi put dijagnosticiran rak dojke 2019. godine, nakon što je otkrila kvržicu u desnoj dojci.

- Veoma je vjerovatno da je ta kvržica bila tu dosta dugo... ali zato što sam bila tako mlada, nikada nisam posumnjala na takvo nešto.

Iako je prošla hemoterapiju, rak joj se vratio i metastazirao na pluća i jetru, za šta nema lijeka. Umjesto toga, opcije liječenja se odnose na pomaganje ljudima da žive što duže mogu, uz najbolji mogući kvalitet života, što je ova mlada žena objeurčke prihvatila. Naprosto, odlučila je da živi život punim plućima prije nego što napusti ovaj svijet, piše 24sedam.rs.


Zato je, između ostalog, i pokrenula svoj TikTok nalog, gdje bileži svoju dijagnozu i liječenje, a sve s ciljem da širi svijest o raku dojke i značaju rane dijagnostike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.