USVOJEN ZAKON

Žene u Španiji imaju pravo na menstrualno odsustvo s posla

Za dopust je potrebna ljekarska potvrda, a javni sistem socijalnog osiguranja pokrit će sve troškove bolovanja

Ženama dozvoljeno odsustvo s posla. Printscreen

E. Ag.

27.2.2023

U četvrtak je Španija donijela novi zakon, revolucionaran za mnoge žene, a riječ je o pravu na odsustvo s posla zbog menstrualnih bolova, piše CBS.

Ženama će od sada biti dopušteno ostati kod kuće nekoliko sati tokom radnog dana ili uzeti ljekarski dopust ako ih bol sprečava u radu. Zakon daje pravo na trodnevni menstrualni dopust, s mogućnošću produženja na pet dana za one s iznimno bolnim mjesečnicama, koje izazivaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje, objavio je „Euro News“. Za dopust je potrebna ljekarska potvrda, a javni sistem socijalnog osiguranja pokrit će sve troškove bolovanja.

Reproduktivna prava žena

Ovim potezom reformiran je zakon iz 2010. godine, koji garantira seksualna i reproduktivna prava žena, a novi zakon usvojen u četvrtak utvrđuje poziciju Španije kao jedne od najnaprednijih evropskih zemalja po pitanju pobačaja i reproduktivnih prava.

Pobačaj bez pristanka roditelja

Zakon sad dopušta 16-godišnjakinjama i 17-godišnjakinjama da naprave pobačaj bez pristanka roditelja. Nacrt zakona, koji je dio šireg paketa o seksualnim i reproduktivnim pravima, uključuje i dopuštenje svima koji imaju 16 i više godina da slobodno promijene spol na ličnoj karti.

Španska vlada također je proširila javno finansiranje kontracepcije i razvoja muške hormonske kontracepcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.