ZANIMLJIVO

Simptomi koji će vas pratiti: Odvikavanje od kafe je bolno

Kada preskočite jutarnju kafu krvne žile se opuste i u mozak se pumpa neočekivana količina krvi šta uzrokuje glavobolju

Bol u glavi. Facebook

Z. K.

26.4.2024

Naglo i iznenadno odupiranje želji za šoljicom kafe možda se ne isplati. Uobičajeni simptomi odvikavanja od kofeina uključuju nesnosne glavobolje, nedostatak fokusa, pospanost i razdražljivost. U nastavku donosimo posljedice koje bi mogli imati.

Pojava umora

Ako ste navikli piti napitke s kofeinom, njihovom brzo izbacivanje može dovesti do glavobolja, osjećaja umora i letargije. Ili problema s koncentracijom - rekla je dijetetičarka British Heart Foundationa Viktorija Tejlor (Victoria Taylor).

Glavobolja

Ako ste ikada pokušali da preživite dan bez kofeina, možda ste osjetili glavobolju. Naime, kofein sužava krvne žile u mozgu. I s vremenom se naviknete na njega. Ali kada preskočite jutarnju kafu, krvne žile se opuste i u mozak se pumpa neočekivana količina krvi. Šta uzrokuje glavobolju.

Umor

Nije iznenađenje da ćete bez kafe biti umorni i teško se oduprijeti želji za drijemanjem. Prema istraživanjima, učinci odvikavanja od kofeina su izuzetno jaki kod ljudi koji svakodnevno piju kafu ili čaj.

Mrzovoljnost

Nagli prestanak konzumacije kafe mogao bi vas učiniti neraspoloženim i mrzovoljnim. Dobro je poznato da kafa popravlja raspoloženje jer kofein povećava otpuštanje dopamina i norepinefrina. Dopamin utječe na vaše raspoloženje i osjećanja. Norepinefrin povećava broj otkucaja srca, brzinu disanja i nivo glukoze u krvi.

Osjećaj mučnine

Kafa može izazvati kontrakcije mišića u probavnom sistemu. Što se pokazalo efikasnim za ublažavanje zatvora. S druge strane, kada je prestanete piti, to može utjecati na to koliko ćete redovno ići u toalet. Takođe, kada izbacite kofein iz ishrane, mogao bi da se javi neugodan osjećaj mučnine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.