SAVJET NUTRICIONISTE

Može li jabukovo sirće pomoći pri mršavljenju: Na ove dvije stvari morate obratiti pažnju

Kada se uzme prije obroka bogatog ugljikohidratima, jabukovo sirće sprečava nagle promjene nivoa šećera u krvi

Jabukovo sirće često se preporučuje kao prirodan način kontrole nivoa šećera u krvi. Facebook

E. Ag.

21.5.2024

Jabukovo sirće poznato je po brojnim benefitima za ljudski organizam, a mnogi ga preporučuju i za gubitak viška kilograma. No, kako naglašava nutricionistica, važno ga je dozirati i popiti u pravo vrijeme.

Sagorijeva masti

Zahvaljujući svome jakom antioksidacijskom učinku, jabukovo sirće je na glasu kao superhrana, a unatrag nekoliko godina mnogi ga preporučuju i kao odličnu pomoć kod gubljenja tjelesne težine.

U jednoj studiji iz 2009. godine, kako objavljuje Healthline, osobe koje su dnevno uzimale količinu od 1 do 2 kašike (15 – 30 ml) jabukovog sirćeta razrijeđenog u 2 dcl vode, tokom tri mjeseca, izgubile su 1,2 do 1,7 kilograma. Međutim, Sara Herington (Sarah Herrington), magistrica nauke, certificirana nutricionistica i lična trenerica, objasnila je za BG News kako jabukovo sirće ne sagorijeva masti, ali da regulira nivo šećera u krvi, što zapravo može utjecati na gubljenje tjelesne težine.

- Jabukovo sirće ublažava glikemijski odgovor našeg organizma na obrok bogat ugljikohidratima, minimizirajući porast glukoze - objasnila je stručnjakinja za GB News te je dodala kako još poboljšava i probavu proteina, čiji je povećan unos neophodan kod gubljenja viška kilograma. Herington savjetuje da bi se u svrhu reguliranja tjelesne težine jabukovo sirće trebalo uzimati neposredno prije obroka.

Jabukovo sirće često se preporučuje kao prirodan način kontrole nivoa šećera u krvi, posebno za osobe s inzulinskom rezistencijom. Kada se uzme prije obroka bogatog ugljikohidratima, jabukovo sirće sprečava nagle promjene nivoa šećera u krvi. Za ovaj je učinak potrebna mala količina sirćeta – 4 čajne kašike ili 20 ml sirćeta.

Kako sirće povećava kiselost vašeg želuca, što pomaže tijelu stvoriti više pepsina, enzima koji razgrađuje proteine, mnogi ga preporučuju prije obroka bogatog proteinima. U ovome slučaju, preporučuje se 1 do 2 kašike (15 – 30 ml) s čašom vode neposredno prije obroka.

Neophodan oprez

Međutim, konzumiranje sirćeta u prevelikim količinama i prečesto može oštetiti caklinu na zubima, ali i izazvati probavne tegobe. Preporučuje se piti koristeći slamku i vodom isprati usta nakon konzumiranja. Iako konzumacija sirćeta donosi razne zdravstvene koristi, redovno konzumiranje velikih količina tokom dužeg razdoblja može prouzročiti i niske nivoe kalija u krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.