Istraživanja

Šta treba jesti prije trčanja?

Ako jedete pogrešnu hranu prije treninga izdržljivosti, vaši će napori biti veći, a rezultati lošiji

"Zdravlje u kući"
13.03.2018 09:21

Novo istraživanje pokazalo je kako proteini i masti imaju puno više prednosti od ugljikohidrata, iako je nekad čest savjet bio prije bicikliranja i trčanja pojesti obrok pun ugljikohidrata (npr. tjesteninu). Oni nam daju glukozu koju mišići koriste kao gorivo.

No, novija su istraživanja pokazala da proteini i masti imaju puno više prednosti od ugljikohidrata.

Istraživači su otkrili da će tijelo u koje se unese obrok s puno masti i proteina, masti iskoristiti za energiju, a proteini će biti vrlo korisni za rad metabolizma tijekom treninga.

No, oprez. Ako ste strastveni trkač, nemojte odmah odbaciti svoju uobičajenu dijetu i prejesti se mesa, sira i proteinskih pločica.

Isprobajte tortilju s bananama, medom i bademovim maslacem; zobenu kašu s mlijekom te orašastim i suhim voćem, jogurt s medom i žitaricama, svježi sir, čokoladno mlijeko...

U obzir je potrebno uzeti i vrijeme. Ako trčite ujutro, tokom dana, prije večere ili vam se trčanje ne uklapa u tačan raspored obroka, ovo su savršeni obroci koje možete pojesti bar sat vremena prije trčanja.

Ako imate samo 30 minuta prije trčanja, radije popijte sportski napitak i eventualno još nešto lagano proteinsko. Većina takvih napitaka ima ugljikohidrate i natrij, koji se lako i brzo apsorbiraju i vraćaju vam izgubljene elektrolite.

NA VRH