ZDRAVLJE U KUĆI

Medicinska laboratorija u vašem džepu

Američki naučnici napravili su uređaj koji pametne telefone pretvara u pravu biohemijsku laboratoriju

"Zdravlje u kući"

12.3.2018

Naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu su uz pomoć 3D štampača napravili uređaj TRI Analyzer za spektralnu analizu koji nakon spajanja sa telefonom može da se koristi za analizu krvi, pljuvačke ili urina. Uređaj koristi blic telefona i optiku njegove kamere i jednako je pouzdan kao i skupi instrumenti. Osim toga, veoma je prilagodljiv.

U studiji koju su objavili, naučnici su opisali dva testa koja su obavili TRI Analyzerom. Jedan je bio detektiranje markera povezanog sa prijevremenim rađanjem, a drugi je PKU test za novorođenčad kod kojeg se indirektno testira enzim potreban za normalan rast i razvoj. Rezultati koje su dobili bili su uporedivi sa savremenom kliničkom opremom.

Ova prenosna laboratorija, kao i slični napori nučnika da rade na jeftinim i lako dostupnim testovima mogu imati ogromne implikacije za medicinu. Na taj način bi pacijenti koji ne mogu putovati mogli obaviti testove i rezultate poslati liječniku.

Klinike koje nemaju skupu opremu mogle bi mnogo jednostavnije obavljati testove, pogotovo u dalekim i teško dostupnim područjima. Uređaj bi se također mogao koristiti i za testiranje na droge.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.