ZDRAVLJE U KUĆI

U čemu griješite kad perete odjeću

Kako izbjeći 15 najčešćih pogrešaka u vezi korištenjem mašine za pranje rublja

"Zdravlje u kući"

7.2.2018

Neke stvari radimo automatski, onako kako su vidjeli od svojih roditelja ili kako su jednom naučili bez provjeravanja. Ovih 15 grešaka svakodnevno radima prilikom pranja odjeće...

 Krivo razvrstavanje odjeće

Uz boju trebalo bi paziti i na tipove tkanine koje zajedno peremo. Na primjer, bez obzira na crnu boju, vunena vesta se ne bi trebala prati zajedno s crnim trapericama. Kao što ne bi trebali zajedno prati peškire sa sintetikom (koja se pere na puno nižim temperaturama).

 Pogrešno skidanje mrlja

Nemojte se čuditi rupi na novoj majici ako imate običaj žestoko trljati mrlje sapunom. Mrlje bi trebalo tretirati nježno, najbolje da ih bilo da se roba s mrljama ostavi u hladnoj vodi preko dana da se mrlja namoči i onda oprati rublje.

Ne pazite na patentne zatvarače i digmad

Patentni zatvarači na trapericama ili jaknama moraju biti zatvoreni jer lako oštećuju drugu odjeću. Pripazite i na dugmad na odjeći. Košulje potpuno rastvorite, kao i jastučnice, jer zakopčana dugmad će pod pritiskom centrifuge s vremenom rastegnuti ili strgati konac kojim su zašiveni i samo ćete si priuštiti dodatni posao traženja i šivanja dugmića.

Previše praška za rublje

Previše praška za pranje rublja uzrokuje preveliku količinu pjene koja skuplja nečistoću, a ispiranjem se ne ukloni iz bubnja već se "lijepi" na mjesta kao što su kragne košulja, pa je rezultat odjeća s potpuno novim mrljama i nečistoćom koju morate ponovo prati.

 Previše omekšivača za rublje

Omekšivač olakšava sušenje i peglanje robe, ali s vremenom i stanjuje tkaninu te ona postaje podložnija trganju. Ponekad biste mogli umjesto omekšivača dodati nekoliko kapi limuna u rublje i oprati ga na visokoj temperaturi.

Pranje odjeće od elastina

Kupaće gaće i kostimi, trkaća oprema i sva odjeća napravljena od poliamidnog vlakna ili elastina ne bi se trebala prati u perilici za rublje. Pravilno ćete ih oprati u hladnoj vodi, koja neće utjecati na razvlačenje tkanine.

Mašini za veš ne treba odmor

Neki ljudi vjeruju da će se perilica za rublje pokvariti ako peru rublje više puta zaredom. To je mit. Činjenica je da će perilici trebati puno manje struje za rad jer će koristiti toplinu preostalu od prošlog pranja.

Duplo ispiranje za pernate jakne

Kod pranja jakni, jastuka i jorgana potrebno je namjestiti duplo ispiranje na opcijama izbora programa pranja ili nakon prvog pranja ručno pokrenuti još jedno ispiranje. Razlog je što se prilikom pranja pernatih stvari pjena zna zadržati na perju i tako se osušiti.

Još jednim ispiranjem ćete isprati prašak i nastalu pjenu, perje će se ljepše osušiti i izbjeći ćete mrlje od praška.

ZAPAMTI!

Hemijski sastav u omekšivaču za rublje smanjuje kapacitet apsorpcije tekućina kod ručnika. Bolje je koristiti malo alkoholnog sirćeta umjesto omekšivača. Sirće će omekšati ručnik i istovremeno napasti kamenac u perilici i očistiti unutrašnjost bubnja i ispusne cijevi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.