ZDRAVLJE U KUĆI

Hrana koja povećava rizik od raka debelog crijeva

Zdravlje.avaz.ba

28.1.2018

Jedna od omiljenih namirnica i dio gotovo svakodnevne prehrane brojnih ljudi, meso, prouzrokuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života, procjene su Svjetske zdravstvene organizacije.

Slanina, burgeri, kobasice, crveno meso i mesne prerađevine predstavljaju rizik za oboljenje od raka, a po kategoriji štetnosti ulaze u grupu sa cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom - upozorenje je koje će uputiti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavljajući spomenute namirnice na novu listu kancerogene hrane. 

Na pakovanjima slanina i mesnih prerađevina uskoro bi mogla da se nađu i upozorenja o štetnosti takve hrane. 

WHO procjenjuje da meso kod ljudi prouzrokuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života, piše Daily Mail.

Među najčešćim bolestima koje prouzrokuje crveno meso je rak debelog crijeva koji bi mogao da se spriječi zdravijom ishranom i načinom života.

Meso generalno sadrži visoke koncentracije masti, a mesne prerađevine smatraju se krivima za jedan od 30 smrtnih slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.