ZDRAVLJE U KUĆI

Šta se događa sa vašim tijelom kad u potpunosti izbacite alkohol

Avaz.ba

15.1.2018

Mnogi se u januaru odluče na “dry January”, odnosno “suhi” mjesec, kada nakon prejedanja i previše alkohola za slave i provode, organizmu daju malu pauzu i naprave detoks.

Sat vremena od posljednje čašice alkohola počinje najjača faza detoksikacije iz krvi. Jetra radi punom parom, a gušterača proizvodi još više inzulina.

Prvih 12-24 sata

U ovom se periodu normalizira nivo šećera u krvi. Ali, ako ste u dva sata ujutro nakon pijanstva otišli do prodavnice i kupili sve slatkiše na svijetu, pripremite se na nekoliko dana u kojima će nivo šećera u krvi divljati. U prvih 12 sati ne zaboravite na vodu jer postoji velika mogućnost od dehidracije.

48 sati od zadnje čaše alkohola

Do sada je tijelo vjerovatno završilo s detoksikacijom. Zavisno od toga koliko ste pili, mamurluk, glavobolja i umor mogu još biti prisutni. Glavobolju na prirodan način možete riješiti uljem od lavande koje lagano umasirate u čelo.

Nakon 72 sata

Svi znakovi mamurluka sada bi trebali da prestanu i napokon ćete se psihički i fizički osjećati dobro.

Sedmica od prestanka

Spavat ćete puno bolje, pa će vam se povećati mentalna i fizička energija. Koža će izgledati bolje i mlađe jer će tijelo ponovo biti prirodno hidratizirano. Ako imate problema s ekcemom ili peruti, u ovom periodu bi sve moglo biti bolje.

Mjesec bez alkohola

Masnoće u jetri smanjit će se za 15 posto, pa će bolje filtrirati toksine iz tijela. Vjerovatno ćete primijetiti i da su vam se smanjile masne naslage oko stomaka. Prema istraživanju objavljenom u "The International Journal of Cosmetic Science", nakon četiri sedmice vide se najveće promjene na koži.

Godina bez alkohola

Ako se odlučite na ovakav korak do sada biste bez ikakvog drugog odricanja mogli izgubiti sedam do deset kilograma. Smanjuje se rizik od raka usta, jetre i dojki. A treba misliti i na veliku financijsku uštedu, piše Ordinacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.