ZDRAVLJE U KUĆI

Pad nivoa estrogena ugrožava koštanu masu: Ko je izložen riziku od osteoporoze

Avaz.ba

10.1.2018

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi te može uzrokovati frakture. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti da potpuno obnove kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj. 

Spolni hormoni

Postoje dva osnovna oblika osteoporoze. Prvi oblik se javlja kod žena oko pedesete godine u menopauzi i posljedica je sniženog nivoa estrogena, ženskih spolnih hormona. Drugi oblik osteoporoze se javlja kod žena oko sedamdesete godine, i to kao posljedica slabijeg metabolizma kalcija u starijoj dobi.

Osteporoza izaziva prijelome kostiju koji znatno narušavaju kvalitet života te izazivaju mnoge probleme sa zdravljem.

Danas skoro svaka četvrta žena starija od 60 godina boluje od osteoporoze. Najveće šanse za dobivanje ove bolesti imaju žene koje su rano ušle u menopauzu ili su im hirurški uklonjeni jajnici. Od ostalih faktora koji pridonose obolijevanju, najčešće se spominju: nizak rast, anoreksija, pušenje, alkoholizam i neuravnotežen menstrualni ciklus. Od osteoporoze mogu oboljeti i muškarci, a najčešći je uzrok alkoholizam, ali je može potaknuti i gubitak testosterona.

Porodična historija

Da biste spriječili, odnosno pravovremeno liječili osteoporozu, redovno posjećujte ljekara i obavljajte pretrage, posebno ako se nalazite u kritičnoj grupi ili ako neko u vašoj porodici već boluje od te bolesti.

Osteoporoza se može spriječiti usvajanjem nekih zdravih životnih navika, a danas se i sve uspješnije liječi lijekovima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.