Čaj od hibiskusa u borbi protiv brojnih bolesti

Avaz.ba
13.11.2017 07:42
A
A
A

Hibiskus je cvijet iz porodice Malvaceae, koji je u narodu poznat i kao “kineska ruža”.

Danas se hibiskus koristi ne samo u alternativnoj medicini, već i u kozmetologiji, pa čak i kuhanju. Od latica se priprema kiseli crveni čaj – glavno skladište vitamina i korisnih mikroelemenata.

Interesantno je da historija cvijeta hibiskusa datira od prije nekoliko hiljada godina. Njegova domovina je Istok. U dalekoj prošlosti, smatrao se lijekom za većinu bolesti i nazivali su ga “Faraonovo piće”.

Medicinska svojstva ove biljke su veoma cijenjena i široko se koriste za liječenje različitih bolesti.


Za zdravlje srca

Čaj od hibiskusa pomaže u jačanju zidova krvnih sudova, regulišući njihovu propusnost. Hibiskus također snižava krvni pritisak.

Za stomak

Latice hibiskusa imaju pozitivna dejstva na gastrointestinalni trakt i jetru. Čaj se ne preporučuje osobama sa gastritisom zbog visokog nivoa kiselosti.

Za imunitet

Vitamini i elementi u tragovima, koji se nalaze u hibiskusu poboljšavaju imunitet, povećavaju otpornost tijela na prehlade i smanjuju nervozu.

Za čišćenje

Hibiskus ima blago laksativno dejstvo i također poboljšava varenje, a stolica je normalizovana.

Da utoli žeđ

Hibiskus je postao popularan u arapskim zemljama zbog svoje sposobnosti da brzo ugasi žeđ. 

Savjet plus:

Čaj od hibiskusa je ukusno piće, i toplo i hladno. Takav čaj se priprema, kao i svaki drugi: jedna kašičica latica se prelije sa čašom tople vode, a zatim se dodaju šećer ili med po ukusu.