ZDRAVLJE U KUĆI

Možete da se otrujete: Ova namirnica se kvari sat nakon kuhanja

Avaz.ba

18.10.2017

Riža je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuhamo u prevelikoj količini i onda ga sljedećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.

Ukus će i sljedećeg dana ostati isti, za razliku od, naprimjer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je riža jako podložna kvarenju.

To nema veze s načinom na koji grijete rižu, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ga čuvati. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.

Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se sporije razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje.

Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od jednog sata. Nakon toga je obavezno odložite u frižider.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.