ZDRAVLJE U KUĆI

Optimalna prehrana za tinejdžere: Zdravo može biti i ukusno

Ilustracija

Avaz.ba

22.9.2017

Poznata je činjenica kako su tinejdžeri skloni nezdravim prehrambenim navikama. Vole jesti sve što je ukusno, ali i nezdravo. No, već u tinejdžerskim godinama stječu se prehrambene navike koje se poslije održavaju i u odrasloj dobi. Upravo im je zbog toga poželjno ponuditi opciju zdrave hrane.

U pubertetu je od ključne važnosti jesti zdravu i kvalitetnu hranu. Budući da rastu, tinejdžerima je potrebno mnogo kalorija. Organizam u tom uzrastu, također, ima povećanu potrebu za bjelančevinama, željezom i kalcijem. Šta bi, onda, tinejdžeri trebali jesti?

Avokado - ovo tropsko voće bogato je biljnim vlaknima, mastima i vitaminima, što djecu u tinejdžerskoj dobi snabdijeva potrebnom energijom i korisnim tvarima. Avokado je, također, bogat izvor proteina, koji su neophodni za kožu, kosu, nokte te, općenito, za rast tijela.

Mahunarke (posebno grah) iznimno su bogate biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Snabdijevaju tijelo tinejdžera obiljem energije i korisnih tvari.

Borovnice - ovo voće je bogat izvor antioksidansa i vitaminima, koji štite tijelo od bolesti. Dokazano je kako potpomaže funkcije mozga te doprinosi boljem pamćenju. Borovnice su upravo zbog toga odlične za tinejdžere, jer je upravo to period života u kojem se najviše uči.

Trešnje su prirodni izvor vitamina C, a u sebi sadrže i jedan prirodni oblik melatonina, koji potpomaže ravnotežu tjelesnih ritmova između budnosti i sna. Dobre su za djecu u pubertetu zbog toga što mnoga upravo u tom periodu života pate od poremećaja sna.

Jaja su sjajan izvor bjelančevina, vitamina i minerala, koji su neophodni tinejdžerima u razvoju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.